Zlíňané, dejte pozor! Přibývá vloupání do rodinných domů

ZLÍN – Zlínští policisté se v posledních dnech zabývají přibývajícími pokusy o vloupání do rodinných domů ve Zlíně. „Všechny případy se odehrály v nočních hodinách, k poslednímu pokusu došlo dnes nad ránem. Pachatelé vnikli do rodinných domů přes otevřená okna, dveře, vstupy do sklepů či na terasu. V některých případech stihli ukrást věci položené blízko u vstupních dveří, v jiných případech je vyrušili majitelé nemovitosti a utekli,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Do rodinného domu na Santražinách ve Zlíně vnikl zloděj v minulém týdnu přes otevřené okno v přízemí, odcizil kabelku s platebními kartami, pánskou a dámskou peněženku s finanční hotovostí 2 tisíce  a 17 tisíc korun, klíče od dvou osobních aut, jedné motorky a luxusní notebook. Škoda, kterou způsobil, činí minimálně 58 tisíc korun.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Do rodinného domu na ulici Vinohrady se zloděj dostal přes pootevřené dveře na terasu. Ukradl opět peněženku s platebními kartami a finanční hotovostí 6 tisíc korun a stříbrné šperky. Způsobená škoda prozatím nebyla vyčíslena.

O víkendu se dostal zloděj v místní části Kudlov do baťovského domku pravděpodobně přes neuzamčené dveře vedoucí do sklepa. Odcizil motorovou pilu a několik plechovek piva. Škoda činí téměř 8 tisíc korun.

Na ulici Štefánikova došlo v rozmezí 10 dní hned ke dvěma vloupáním do rodinných domů. Do obou se zloděj dostal neuzamčenými vstupními dveřmi. Z obou domů odcizil kabelku, peněženku s platebními kartami a finanční hotovostí. V prvním případě je škoda téměř 4 tisíce korun, ve druhém potom 2 tisíce korun.

„Za porušování domovní svobody, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, případně za krádež hrozí pachateli nebo pachatelům v případě jejich vypátrání a odsouzení tresty odnětí svobody na dva a více let,“ dodala Kozumplíková.

Jak předejít vloupání?

Policie zdůrazňuje, aby obyvatelé rodinných domů zavírali okna, zamykali dveře, vstupy do sklepů i na terasy. „Na svou nepřítomnost neupozorňujte! Informujte jen lidi, kterým věříte. Sociální sítě by touto informací disponovat neměly. Do mobilního telefonu si můžete stáhnout aplikaci „Zabezpečte se!“ s mnoha cennými radami,“ doporučuje Monika Kozumplíková.