Za pobyt v dětských skupinách zaplatí rodiče méně

BRNO – Radní schválili snížení a zjednodušení poplatku za pobyt ratolestí v dětských skupinách, které zřizuje město Brno. Od září tak rodiče za dítě do tří let zaplatí za celodenní pobyt 2000 měsíčně.

Brno zřizuje dětské centrum Chovánek s kapacitou 12 míst, dále je k dispozici Zahradníkova s 24 místy, Fügnerova se 45 místy a Stamicova s kapacitou 35 míst. „V rámci programu Zaměstnanost plánujeme rozšíření dětských skupin o dalších 20 míst, konkrétně o dětskou skupinu Nerudova, kde vznikne 8 míst, a dětskou skupinu Kyjevská s 12 místy,“ uvedl 1. náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Od září se zjednoduší výpočet poplatku za pobyt v dětských skupinách, složitý výpočet nahradí paušální poplatek. Odpadne také platba 50 korun denně za absenci dítěte. Skupiny jsou cílené pro děti do tří let, proto mají také menší poplatek než děti nad tři roky, které by primárně měly být umisťovány do mateřských škol. Od devátého měsíce tak rodič za dítě ve věku 1-3 roky zaplatí 2000 měsíčně za celodenní pobyt, 1000 korun za půldenní pobyt. U dětí nad tři roky jsou poplatky dvojnásobné. Výjimkou je dětská skupina Zahradníkova, kde bude platit jednotná částka 1000 korun měsíčně bez ohledu na věk dítěte a zvolenou délku pobytu.