Víme, jaká je kvalita přírodních ploch ke koupání v Moravskoslezském kraji

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Kontrolu kvality vody ke koupání ve volné přírodě má v Moravskoslezském kraji na starost Krajská hygienická stanice v Ostravě (KHS). Právě pracovníci KHS odebírají každý týden vzorky vody z vodních zdrojů, ke kterým se lidé v létě chodí koupat.

V okrese Frýdek-Místek monitorovali za poslední dny vodu u Žermanické přehrady, na přehradě Olešná a v nádržích Brušperk a Baška. V Novém Jičíně zase nádrže Větřkovice, Kacabaja, Čerťák a Údolí mladých.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Mimořádně pak byla ověřena kvalita vody v rybníku Pod hradem v Bohušově, na všech třech místech Slezské Harty, v lomu Svobodné Heřmanice na Bruntálsku a v Kališově jezeře v okrese Karviná.

„Kvalita vody v rybníku Pod hradem v Bohušově se oproti minulému týdnu významně nezměnila, proto stále platí zákaz koupání z důvodu masivního rozvoje sinic, který byl vydán minulý týden,“ sdělili hygienici.

Mikrobiologické analýzy prokázaly zlepšení kvality vody na všech třech místech Slezské Harty a v lomu Svobodné Heřmanice. V současné době je na těchto vodních plochách voda vhodná ke koupání bez zdravotních rizik.

Rovněž se mírně zlepšila kvalita vody v Kališově jezeře v Bohumíně. Množství sinic ve vodě však může nadále způsobit zdravotní potíže vnímavým jedincům (malé děti, těhotné ženy, alergici, osoby s oslabeným imunitním systémem), proto zde hygienici doporučují zkrátit dobu pobytu ve vodě a po koupání se nejlépe osprchovat pitnou vodou.

Sinice obsahují látky, jež mohou způsobovat různé alergické reakce. U koupajícího se člověka se v závislosti na jeho individuální citlivosti mohou vyskytovat různé projevy, např. kožní vyrážky, zarudlé oči, rýma.

Některé druhy sinic mohou produkovat i různé jedovaté látky, které mohou následně způsobit střevní a žaludeční potížemi, bolesti hlavy, ale i vážnější jaterní problémy.

Na přelomu července a srpna obdržela KHS hlášení o kožních problémech (cerkáriová dermatitida) u tří osob v souvislosti s koupáním ve vodní nádrži Baška. Laboratorní analýzou bylo potvrzeno, že původcem jsou plži vyskytující se ve vodě.

„Obdobně nelze toto riziko vyloučit při koupání v nádrži Brušperk, a to na základě hlášení tohoto onemocnění v minulých koupacích sezónách,“ dodali hygienici.

Dále došlo na kontrolu kontrolu kvality vody štěrkovny Hlučín. Laboratorní analýzy sice prokázaly vyhovující kvalitu vody, ale také tady se vyskytly dva případy onemocnění cerkáriovou dermatitidou.

Zaměstnanci KHS také kontrolovali některá přírodní koupaliště. Monitoringem prošel areál Letního koupaliště Ostrava – Poruba, nádrž u chaty Dukla a u Horského hotelu Lorkova vila v Čeladné.

Prověrce se nevyhnulo ani přírodní koupaliště Karvinské moře. U všech přírodních koupališť kvalita vody vyhověla požadavkům ke koupání.

Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.