Covid-19 v Česku slábne. Kdo by měl vyrazit na 4. dávku očkování a jaká bude nová vakcína?

Česko – Epidemie covidu-19 v Česku ustupuje, dopady stávající vlny na populaci byly minimální. Jaké jsou ale výhledy na podzimní měsíce, kdo by neměl se čtvrtou dávkou vakcíny otálet a pro koho bude určena vakcína nová, která by se měla do Česka dostat během října či listopadu?

Testy v neděli potvrdily jen 279 případů nákazy koronavirem, což je o 44 méně než před týdnem. Počet nakažených klesl v mezitýdenním srovnání po jedenácté v řadě, ubylo také hospitalizací.

„Jsme nyní v sestupné fázi, vlna již kulminovala, bohužel hospitalizovaných, ale i úmrtí ještě může přibývat. Až na to poslední to jsou ale dobré zprávy, na obzoru zatím není žádná varianta a ani subvarianta. Co bude na podzim, to ale říci nelze,“ shrnul tedy situaci pro ČT epidemiolog Petr Smejkal. Ačkoliv z koronaviru se postupně stává běžné respirační onemocnění, nejedná se o onemocnění lehké, a tak zejména pro určité skupiny populace spolu s nákazou vyvstává řada závažných potíží. Za nejúčinnější obranu před nákazou, resp. zejména před těžkým průběhem nemoci, hospitalizací a v krajním případě i úmrtím, přitom stále platí očkování.

Druhá posilující dávka a nový typ vakcíny

Problémem s vakcínami je, že na různé nové mutace viru samozřejmě reagují jejich výrobci se zpožděním. Na druhou stranu i dle slov Smejkala vakcíny stávající fungují dobře a potřebnou ochranu zajistí. Přesto by na trh již v průběhu podzimu měla zamířit vakcína bivalentní, kombinovaná, která bude obsahovat varianty omikronu BA2 nebo BA5. Na tu by ale rizikoví pacienti – na rozdíl od těch mladších a zdravých – rozhodně čekat neměli. Stejně tak není namístě spoléhat se na imunitu nabytou díky prodělání nemoci. „Imunita po prodělaném omikronu vydrží tak 3 měsíce, to je patrné i z toho, že jsme zaznamenali řadu reinfekcí, i když jejich průběh byl třeba lehký,“ shrnul také Smejkal.

V současné době se mohou nechat ti, kdo mají zájem, očkovat již 4. dávkou vakcíny proti covidu, potažmo druhou posilující dávkou. Jedná se především o vakcíny Pfizer. „Na třetí dávku by měli jít všichni, čtvrtá je ale určena především rizikovým skupinám.  Ti, kdo jsou zdraví, klidně mohou čekat do podzimu na novou vakcínu. Proti těžkému průběhu nemoci ale dostatečně chrání i vakcíny stávající,“ vysvětlil Cyril Mucha z Ústavu všeobecného lékařství 1. LF UK.

Posilující očkování proti covidu by se dle plánů ministerstva zdravotnictví mělo spojit s očkováním proti chřipce, což je praxe, která je již běžná v řadě zahraničních zemí. Obě vakcíny jsou neživé a podle Muchy není třeba se tohoto spojení obávat. Vakcíny je možné aplikovat v jeden den do různých míst na těle. Jediné, nač by měli dát ti, co se na očkování vydají, pozor, je zdravotní stav – měli by totiž být zcela zdraví. Roli sehrává také prodělání covidu – k přeočkování by totiž mělo dojít nejdříve 3-6 měsíců po vyléčení, v opačném případě hrozí bouřlivější reakce organismu kvůli protilátkám v těle. Jinak ale neplatí, že by lidé, kteří měli po očkování různé problémy, měli očekávat další silnou reakci.

Podzimní vlna na obzoru?

Česká populace je již relativně proočkovaná a také promořená, očkováno již bylo 65-70 % lidí v Česku, z rizikových skupin se jedná dokonce o 90 %. Stejně tak řada lidí nákazu koronavirem prodělala. I proto je „výchozí situace“ před podzimním obdobím relativně dobrá. Jaká ale bude další vlna, nikdo přesně neví, vše se totiž bude odvíjet od případných nových mutací koronaviru.