Z vodopádů Bílé Opavy v Jeseníkách se zřítila žena, padala několik metrů

JESENÍKY – Krásné, ale místy bez pochyby adrenalinové, pěší území údolí říčky Bílé Opavy v Jeseníkách zažilo ve čtvrtek odpoledne drama při záchraně turistky. Žena se zřítila z výšky několika metrů na turistické trase.

K nehodě došlo ve čtvrtek 25. srpna okolo 13,00 hodiny odpoledne. Žena se při pádu z turistického chodníku zranila v oblasti hlavy, poranění měla i na horních a dolních končetinách. Na pomoc vyrazili horští záchranáři a vrtulník LZS z Ostravy.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V lokalitě musejí záchranáři vzhledem ke špatně přístupnému terénu obvykle zasahovat za použití lanové techniky. „Ke dvaapadesátileté pacientce byl palubním jeřábem z vrtulníku vysazen lékař, který spolu s horskými záchranáři provedl základní vyšetření a ošetření,“ popsal událost Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK.

Po zajištění krčním límcem ji ve vakuové matraci vyzvedli záchranáři spolu s horskou službou z místa úrazu. Poté ženu transportoval vrtulník do olomoucké Fakultní nemocnice.

Stezkou Bílé Opavy s vodopády projdou ročně stovky tisíc návštěvníků a Správa CHKO Jeseníky zde prování pravidelnou údržbu stezek. Lidé by před procházkou měli hlavně sledovat předpověď počasí a mít vhodné vybavení i když vyráží za hezkého počasí.

I bez deště jsou v údolí Bílé Opavy chodníky často mokré od vody, která tam stříká z vodopádů. V některých úsecích jsou jen úzké chodníčky s kameny.

„I když je hezký den v údolí, je potřeba si vzít vybavení na to, že se kolem nás, zatáhne, ochladí a začne foukat silný vítr, nebo pršet,“ uvedli před časem v souvislosti se stezkou členové Horské služby Jeseníky.