Pachatelé opakovaných krádeží v Domažlicích dopadeni!

DOMAŽLICE – Domažličtí policisté zaznamenali úspěch, když dopadli dvojici recidivistů. Ti mají na svědomí několik krádeží, kterých se dopouštěli během tohoto léta v Domažlicích.

Díky intenzivní několikatýdenní práci policie v jejích rukách skončili muži ve věku devětadvaceti a šestadvaceti let. Starší z dvojice mužů v druhé polovině měsíce června 2022 vnikl do neuzamčeného auta zaparkovaného na parkovišti u prodejny potravin v Domažlicích a z peněženky, která byla uložena v batohu na sedadle spolujezdce, ukradl finanční hotovost ve výši téměř 3 tisíce korun. O měsíc později na tom samém místě opět vnikl do auta a z přední sedačky spolujezdce vzal batoh, ve kterém byla peněženka s finanční hotovostí, osobními věcmi, doklady a platební karta, čímž způsobil škodu ve výši přes dva tisíce korun. Následně se pokusil ještě prostřednictvím ukradené platební karty zaplatit v automatu, ale k uskutečnění platby nedošlo.

O pár dní později s vědomím, že není držitelem žádného řidičského oprávnění, nasedl v Domažlicích do nezajištěného osobního auta, ve kterém nalezl klíč a následně s ním odjel k místnímu vlakovému nádraží. Tam auto odstavil a klíč od auta odnesl s sebou. Téhož dne ještě vnikl do jednoho z domů v Domažlicích, kde ukradl finanční hotovost ve výši 240 Euro, zlaté hodinky, dalších několik kusů zlatých šperků a klíčky od vozidla. „Odcizením věcí způsobil škodu ve výši přesahující částku 100 tisíc korun. O několik dní později se vloupal do jedné z restaurací v obci Domažlice, odkud odcizil tentokrát 40 tisíc korun,“ uvedla mluvčí policie Barbora Šmaterová.

Mladší z pachatelů řídil na začátku prázdnin i přes platný zákaz osobní auto z Domažlice do nedaleké obce na Domažlicku. Zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel má uložený až do měsíce října příštího roku. Protiprávního jednání se muži dopustili i společně, kdy vnikli neuzamčenými vrátky na pozemek rodinného domu na Domažlicku, odkud z hospodářských budov odcizili tři motorové pily, elektrickou kotoučovou brusku a autobaterie. Dále z jedné budov vynosili na silnici a připravili si ke krádeži další nářadí, ale při nakládání věcí do osobního auta, kterým na místo přijeli, byli vyrušeni majitelkou domu. Nasedli do vozidla a z místa odjeli. „Odcizením věcí způsobili škodu ve výši téměř 7 tisíc korun. Uvedených jednání se oba muži dopustili i přesto, že již byli za majetkovou trestnou činnost v posledních třech letech pravomocně odsouzeni. Dne 30. srpna 2022 obvinil policejní komisař staršího muže z trestných činů krádež, porušování domovní svobody, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředků a neoprávněné užívání cizí věci a mladšího pak z trestných činů krádež, porušování domovní svobody a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ uzavřela mluvčí.