Ve Valašském Meziříčí přibylo šest kamenů zmizelých

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Ponurou minulost doby holocaustu připomíná ve Valašském Meziříčí dalších šest kamenů zmizelých. Tři z dlažebních kostek se jmény přibyly před Základní školou Vyhlídka. Další budou následovat.

Už loni se v ulicích Valašského Meziříčí objevilo 15 kamenů zmizelých. Nacházejí se na různých místech města, v nichž tito lidé před nuceným odsunem žili. Nyní se osadilo šest dlažebních kostek se jmény, daty narození a násilného skonu v koncentračním táboře. „Tři jsme společně s žáky Základní školy Vyhlídka osadili před touto školou. Připomínají Salomona Springuta, Evu Springutovou a Růženu Flachovou, kteří žili právě v ulici Králova. Zvlášť v dnešní nelehké době je velice důležité na jejich oběť nezapomínat a připomínat ji také dalším generacím,“ je přesvědčena místostarostka Yvona Wojaczková. Další tři kameny zmizelých budou také součástí opraveného náměstí.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nové dlažební kameny se jmény obětí nacistického režimu se postupně objeví také v dalších ulicích Valašského Meziříčí. „Jeden z nich umístěný v ulici Palackého u balíren bude například připomínat Břetislava Šupáka, který byl jako člen odbojové organizace Obrana národa odsouzen k smrti a popraven. Vznik tohoto kamene finančně podpořila jeho rodina, která dnes žije v Německu a nechce, aby se na oběť jejich předka zapomnělo,“ doplnil památkář města Petr Zajíc.

Foto: město Valašské Meziříčí
Foto: město Valašské Meziříčí