Po tříleté pauze se do Litovle vrací Mistrovství České republiky v extrémních štafetách

LITOVEL – Po dlouhé „covidové“ pauze se do soutěžního kalendáře vrací Free Litovel Bobr Cup, mistrovství České republiky v závodě extrémních tříčlenných štafet. Už v sobotu tak ožijí oblíbené tratě v Litovelském Pomoraví. Kromě profesionálů na trať vyrazí i ryze amatérští sportovci. Pro sportovce i návštěvníky je připraven doprovodný program. 

Po třech letech se vrací závod Free Litovel Bobr Cup, mistrovství České republiky v extrémních štafetách. Start závodu je v sobotu 1. října ve 12 hodin v areálu IN LIFE za loděnicí v Litovli.. „Startujeme jako obvykle první říjnovou sobotu. Běžci letos vyběhnou už prvního října v pravé poledne ze soutěžního areálu u litovelské loděnice. Tratě pro běžce, cyklisty a vodáky jsou téměř beze změn. Závodníci i fanoušci se tak můžou těšit na divácky atraktivní brody řeky Moravy. Na druhou stranu letošní ročník přinese i určité změny. Závodní areál bude mít zcela jinou podobu a také vodácký cílový skok bude odlišný,“ naznačil za organizátory Tomáš Kutý.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Milovníci drsnějších zážitků si i letos mohou celý závod, který se skládá z patnácti kilometrů běhu, dvaceti pěti kilometrů na horském kole a šesti kilometrů na kajaku (případně jiném plavidle) střihnout sólo a registrovat se do speciální soutěže Bobr Man. Free Litovel Bobr Cup je i tentokrát vypsán jako mistrovství ČR v extrémním závodě tříčlenných štafet. Kromě profesionálů a vrcholových sportovců se však v Litovli bojuje i o cenu určenou pro ryze amatérské sportovce. Vyhlášení tak ani v roce 2022 nezůstane ochuzeno o nejlepší Crazy team, tedy družstvo v nejlepších převlecích. Do soutěže se můžete registrovat ZDE nebo se přihlaste přímo na místě.

Pro sportovce i návštěvníky je připraven doprovodný program. V areálu se můžete těšit na pivo Josef z litovelského pivovaru.

Co je Bobr Cup

Soutěž Bobr Cup vznikla v roce 1995. Původně šlo o závod na závěr vodácké sezony, kterou vymysleli a zorganizovali kanoisté z litovelského oddílu TJ VS. Vždy se jednalo o soutěž tříčlenných štafet v okolí Litovle. Prvním členem týmu je běžec, který předává cyklistovi a finišmanem družstva je vodák. Tratě se v průběhu let mnohokrát měnily, v současnosti se závodí na tratích 15 kilometrů (běh), 25 kilometrů (horská kola) a 6 kilometrů (voda). Prvního ročníku se zúčastnilo zhruba 40 tříčlenných družstev. Během dalších let se věhlas Bobra zvyšoval a postupně se stal největším outdoorovým závodem extrémních štafet v ČR, kterého se pravidelně účastní okolo dvou set tříčlenných týmů. Slovo Bobr v názvu neodkazuje jen na velkého hlodavce, který v devadesátých letech znovu osídlil lesy CHKO Litovelské Pomoraví, ale je to také akronym pro Blbě Organizované Běsnění Raplů.