Nebojte se bankovní Identity občana. Jak funguje a jak vám usnadní život

Identita občana slouží pro bezpečné a jednoduché přihlašování do různých portálů státní a veřejné správy. Rozhodně vám může ušetřit čas a energii, kterou byste potřebovali na běhání po nejrůznějších úřadech. Mezí nejběžnější formu Identity občana patří identita bankovní, kterou získáte prostřednictvím své banky. Její použití je snadné. Budete se sami divit, co vše díky ní vyřešíte ze svého domova.

Co je bankovní identita

Pro přístup do internetového bankovnictví používáte své přihlašovací údaje, a ty jsou právě označovány jako bankovní identita. Takže v podstatě převážná většina z vás již svou bankovní identitu má. Pokud vaše banka umožňuje použít bankovní identitu pro přihlášení ke službám státu, pak vám nejspíše zmíněnou Identitu občana již sama založila. Vy tedy nemusíte provádět žádné další kroky a můžete své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví použít rovnou v rámci Identity občana i pro přihlášení do některého z portálů státní správy.

Jak vše funguje v praxi

Přihlášení se pomocí bankovní identity je jednoduché. Následujte tyto kroky:

  • Najedete si na portál, který potřebujete navštívit, např. Portál občana.
  • Jako způsob přihlášení zvolíte položku bankovní Identita občana, viz foto u našeho článku.
  • Aplikace vám nabídne výběr bank a vy označíte tu svou.
  • Zadáte potřebné údaje k přihlášení se do své banky, zpravidla své ID a heslo.
  • Po úspěšném přihlášení vás vaše banka přesměruje zpět na daný portál.

Tip: Mějte své přihlašovací údaje po ruce. Trvá-li vám totiž zadávání údajů příliš dlouho, vyprší časová relace, a přihlášení či přesměrováni se nepodaří.

Co vše vyřídíte

Přístup ke službám státu

Jen na samotném Portálu občana najdete celou řadu informací a spoustu věcí zde vyřídíte. Umožňuje totiž přihlášení k dostupným on-line službám státu. Zjistíte např. platnost svých dokladů jako OP, ŘP či pas a můžete si nastavit, že chcete zaslat upozornění na jejich blížící se expiraci. Můžete se dostat do Katastru nemovitostí nebo Registru řidičů či silničních vozidel nebo požádat o výpis z Rejstříku trestů.

Recepty a očkování

Přes bankovní identitu se můžete dostat na SÚkl portál elektronických receptů, které vám vystavil váš lékař. Zjistíte, kdo, kdy a jaký lék vám vystavil, což je užitečné třeba i tehdy, když vám z nějakého důvodu nedorazí  e-recept na mobil. Také zde zjistíte, jestli jste si léky vyzvedli a kdo vám je vydal. Dále máte k dispozici seznam absolvovaného očkování.

Nemocenská a důchody

Dostanete se také na ePortál ČSSZ, kde zjistíte stav vyřizování nemocenské, žádost o ošetřovné, přehled o zaplaceném pojištění nebo si zkontrolujete evidenční důchodové listy či získáte potvrzení o pobíraném důchodu.

A mnoho dalšího…