Falešná kurýrní služba a bankéři na internetu: Podvedený muž z Hodonínska málem přišel o milion

ilustrační foto

HODONÍN – Stále neubývá na internetu podvedených lidí, kteří se obracejí na policisty. Mnoho těchto případů má až podezřele se opakující a stejný scénář.

Později podvedený prodávající hodlá prodat nějakou svoji věc, kterou nabídne k prodeji na internetovém inzertním portálu. Poměrně za krátkou dobu se objeví první zájemce, který o nabízené zboží projeví zájem a chce jej koupit. Kupující podvodník prý nemůže zboží vyzvednout osobně, a proto nabídne dopravu přes kurýra s tím, že peníze zašle na bankovní účet prodejce. Prodávající na tuto nabídku přistoupí, a kupujícímu na jeho žádost zašle číslo svého bankovního účtu, své telefonní číslo a email. Na uvedený email za malou chvíli dorazí zpráva s odkazem na kurýrní službu. Jde o podvržené stránky, které se velmi podobají skutečným webovým stránkám známé kurýrní služby. Jak popsal policejní mluvčí Petr Zámečník, prodávající se bohužel nechal oklamat, a po rozkliknutí falešného odkazu nejprve komunikoval s falešnou podporou o bezpečnosti. Všechno se mu zdálo důvěryhodné. Na stránkách falešné kurýrní služby vypsal všechny údaje ke své platební kartě včetně CVC kódu, dále se přes odkaz přihlásil do svého internetového bankovnictví. Tím udělal velkou chybu. Poté se držel instrukcí, které mu byly zasílány prostřednictvím chatu falešné podpory. Byl upozorněn, že mu budou volat z banky a budou mu sdělovat kódy, které má vepisovat do podvrženého formuláře. Při hovoru s falešným bankéřem tak skutečně učinil, a poté byl odhlášen ze svého internetového bankovnictví. To se mu zdálo divné, a proto kontaktoval operátora ve své skutečné bance s dotazem na podezřelé okolnosti. Spolu pak zjistili, že jeho bankovní účet byl napaden a neznámý útočník si jeho jménem zřídil milionový úvěr, který hodlal z účtu odčerpat. Jen díky včasnému zásahu k tomu nedošlo a peníze byly uchráněny.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Policejní mluvčí Petr Zámečník uvádí několik doporučení, jak těmto případům předcházet a nenechat se oklamat:

  • Do internetového bankovnictví se přihlašujte pouze na originálních webových stránkách banky, a stejně tak kontrolujte i další webové stránky, které se tváří jako oficiální a chtějí po vás vaše soukromé údaje.
  • Nesdělujte nikomu přístupová hesla ani údaje z platební karty, ani člověku, který se v telefonu vydává za zaměstnance banky. Ti skuteční nikdy po vás tyto údaje po telefonu nechtějí.
  • Čtěte pozorně text autorizačních SMS zpráv.
  • Neinstalujte si do počítače žádné neznámé programy, hlavně NE program pro vzdálený přístup neznámých osob.
  • Pokud očekáváte příchozí platbu, sdělte pouze číslo svého účtu, příchozí platby se nepotvrzují žádným autorizačním klíčem a odesílatel peněz nepotřebuje znát údaje o vaší platební kartě.