Úpravy kopce si vyžádaly desítky milionů

Foto: Oficiální www města Náchod

NÁCHOD – Na úpravách ojedinělého místa v centru města se pracovalo dva roky, nyní je kopec opět občanům k dispozici. Došlo na vysázení nových stromů, lávky, osvětlení, schodiště i vyhlídky. Slavnostního přestřižení pásky se zúčastnila také Ivana Zemanová, manželka prezidenta republiky.

Zámecký kopec v centru města se dočkal obnovy, turisté i místní ho mohou opět využít k procházce i relaxaci. Na projektu revitalizace se pracovalo již od roku 2014, práce začaly až v roce 2020. V pondělí 5. prosince bylo místo slavnostně zpřístupněno veřejnosti. Došlo zde i k vysázení nových stromů, rozmístěny byly také desítky ptačích a netopýřích budek. Vzniklo tu také broukoviště a v průběhu prací byla dokonce objevena i středověká bašta. Její nadzemní část bude veřejnosti přístupná. Náklady se vyšplhaly až do výše dvě stě čtyřicet milionů korun a byly pokryty z financí ministerstva kultury. „Zrestaurovány byly také tři hlavní artefakty – busta princezny Idy, křížek Schaumburg-Lippe a původní kamenný podstavec sochy sv. Jana Nepomuckého. Na něj byla osazena kopie sochy, která na místě chyběla téměř 70 let,“ dodává za město Nina Adlof.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.