Šlapeme a soutěžíme dál! Středočeská desítka Klubu českých turistů dostala od kraje podporu

Ilustrační foto: pexels

STŘEDOČESKÝ KRAJ – „Středočeská desítka se za dosavadních osm ročníků už vepsala do povědomí veřejnosti. Na devátý ročník projektu radní schválili dotaci ve výši 150 000 korun.

Během celoroční volné soutěže lidé do speciálního pasu sbírají otisky razítek z určených cílů. Po získání potřebného počtu razítek dostanou odznak Středočeské desítky.

Tento projekt pořádá Klub českých turistů. Představuje Středočeský kraj jako region, který nabízí velké množství atraktivních míst, které by bylo škoda nenavštívit.

Kam v příštím roce

Cíle turistických výšlapů se od minulých covidových let v roce 2023 změní. Do programu se zařadí se například Podlipanské muzeum Český Brod, Památník Vojna na Příbramsku, Sládečkovo vlastivědné muzeum Kladno nebo Muzeum Podblanicka ve Vlašimi.

Podle informací Klubu českých turistů se díky projektu zvýšila účast na tradičních pochodech. Kromě toho láká i turisty z jiných krajů. Velká část z nich se na turistické akce pořádané ve středních Čechách opakovaně vrací. Jsem rád, že kraj opět podpoří projekt zaměřený na zdravý pohyb v přírodě a současně na poznávání našich kulturních cílů v regionu,“ uvedl krajský radní pro oblast kultury a památkové péče Václav Švenda.

Trasy pro všechny

Středočeská desítka svým soutěživým formátem oslovuje všechny věkové kategorie – od mládeže přes rodiny s dětmi až po seniory. I proto budou  turistické trasy opět od 10 do 50 km. Odznak Středočeské desítky v roce 2023 získá účastník, který absolvuje minimálně 3 z 5 vybraných organizovaných turistických pochodů. A navíc individuálně navštíví 6 z 10 vybraných míst. Splnění podmínek se zaznamená do speciálního Turistického pasu zvláštními razítky, která jinde a jinak nezískáte.