Objevte tajemný hrad Rotštejn, kde nejsou s čerty žádné žerty

Zřícenina hradu Rotštejn v Klokočských skalách. Foto: Jan Matoušek
Zřícenina hradu Rotštejn v Klokočských skalách. Foto: Jan Matoušek

Máte rádi hrady, zříceniny, skály a pohádky? Tak to musíte vyrazit na výlet na zříceninu hradu Rotštejn. Najdete ji v krásné přírodě přírodní rezervace Klokočské skály, v chráněné krajinné oblasti Český ráj. Rotštejn je ve skutečnosti zřícenina skalního hradu, která vám může být povědomá. Víte o tom, že si o zdejší skálu zlomil šavli pohádkový kaprál z filmu S čerty nejsou žerty?

Zřícenina hradu Rotštejn vám učaruje, ale neočaruje vás, nebojte se

Nachází se na zřícenině hradu Rotštejn vstup do pekelné říše? Kdo ví! Jisté je, že tento hrad byl zčásti vytesaný do pískovcových skal a jste-li všímavými výletníky, určitě vám neuniknou výklenky v kamenech. Výlet na hrad Rotštejn v Klokočských skalách v Českém ráji si udělali i filmaři. Proto si při prozkoumávání skalního hradu dávejte pozor, protože „S čerty nejsou žerty”. To ví i filmoví hrdinové této oblíbené pohádky.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Čím vším vás uchvátí zřícenina hradu Rotštejn?

Zřícenina hradu Rotštejn očaruje každého návštěvníka. Skalní hrad byl založen pravděpodobně v polovině 13. století, o několik let později byl přepaden a vypálen, až je nakonec roku 1514 poprvé zmiňován jako pustý. Ale dnes pustý není, neboť se stal oblíbeným cílem turistů. Takže jej pojďte s námi poznat.

Na chvíli se v duchu přeneste o pár století nazpět a představte si Rotštejn, částečně vytesaný do skal a k němu dostavěné zdi. Dnes zde uvidíte dochované pozůstatky černé kuchyně a zdiva paláce, část chodby a studnu. Že místo obývali i vesničané lze poznat podle vytesaných světniček, sklípků a chlévů.

Zřícenina hradu Rotštejn v Klokočských skalách. Foto: Jan Matoušek
Zřícenina hradu Rotštejn v Klokočských skalách. Foto: Jan Matoušek

Kdy navštívit skalní hrad Rotštejn?

Skalní hrad Rotštejn je přístupný od dubna do konce října (hrad můžete navštívit i při mimořádných událostech, ale ne za deštivého počasí, kdy je z důvodu bezpečnosti uzavřen). Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách hradu, klikněte zde.

Kudy k rotštejnské zřícenině?

K hradu se dostanete po žluté turistické značce, délka cca 1,5 km. Nebo z obce Klokočí, odkud vede červená turistická značka malebnými Klokočskými průchody k rozcestí a dále po žluté ku hradu. Parkovat můžete pod hradem, ale kapacita parkoviště je značně omezená, proto využijte parkovací místo v obci Mírová pod Kozákovem, Loktuše.
Z obce Mírová pod Kozákovem – Rohliny vás čeká vycházka dlouhá cca 5 km po červené turistické značce na Zdenčinu skálu, Klokočské průchody a dále po žluté na hrad Rotštejn.

Nejbližší autobusové zastávky:
• ze směru Železný Brod na zastávku Klokočí je to linka Železný Brod – Turnov přes Klokočí
• od Turnova k zastávce Klokočí je to linka Turnov – Železný Brod přes Klokočí

Klokočské skály skrývají skalní hrad Rotštejn. Foto: Jan Matoušek
Klokočské skály skrývají skalní hrad Rotštejn. Foto: Jan Matoušek

Místo výletu

Kraj: Liberecký
Okres: Semily
Obec: Mírová pod Kozákovem – Bukovina

Kontakt

Zřícenina hradu Rotštejn

tel.: +420 721 195 471
e-mail: hrad.rotstejn@seznam.cz
www.hradrotstejn.info

Provozovatel

OKS, z. s,
Zelená cesta 1704
511 01 Turnov

Tip na fajn výlet

Vyšlápněte si s námi na nejvyšší vrchol Českého ráje, Kozákov, a pak ještě kousek výš, na rozhlednu Kozákov. Železná dáma vám ze své vyhlídkové plošiny nabídne velkolepý zážitek z kruhového výhledu nejen na Český ráj, ale také na krkonošské a jizerskohorské vrchy.