Střecha dělá domov: Na co při jejím návrhu nezapomenout?

Střecha patří k mnohdy podceňovaným, avšak mimořádně důležitým součástem každého domu. Jak vybrat tu pravou střešní krytinu?

Základní kritéria pro výběr střešní krytiny

Stávající trh nabízí celou řadu materiálů. Zorientovat se mezi nimi nemusí být pro laika úplně snadné. Důležitými faktory pro výběr konkrétního řešení jsou tak zejména tvar a složitost střechy a v neposlední řadě i její sklon.

Pro stále častěji využívané moderní ploché střechy se tak v praxi nejčastěji používá asfaltová střešní krytina. Plech je možné používat již při minimálním sklonu 5 °, což se týká hlavně maloformátového řešení. Naproti tomu klasické pálené tašky vyžadují sklon střechy vždy alespoň 22 °.

Do volby krytiny nicméně vstupují i další faktory, jako jsou například přírodní podmínky v konkrétní oblasti. To především znamená, zda počítáme s vyšším zatížením vlivem sněhu. V těchto lokalitách tak nejsou vhodné krytiny z asfaltových šindelů, neboť jejich provedení zabraňuje přirozenému sesunutí celé masy sněhu.

V případě rekonstrukcí dále i platí, že odborník by měl před finálním rozhodnutím o použité krytině zhodnotit stav krovu. Obecně lze říci, že lehké střešní krytiny, jako je právě vzpomenutý plech, lze použít i tam, kde je vyloučeno výraznější zatížení konstrukce.

Životnost a kvalita především

Dalším podstatným parametrem je životnost konkrétní krytiny. Vynikající vlastnosti v tomto směru vykazují zejména střešní tašky, ať už klasické pálené, případně ty vyrobené z betonu. Taková střešní krytina má šanci úspěšně svou funkci plnit i několik desítek let. Čemuž odpovídá i poskytovaná záruka na oba materiály, která se běžně u dnešních výrobců pohybuje okolo 30 let.

Důležité proto je při návrhu střechy jednoznačně spolupracovat s odborníky. Hledáte nejvhodnější řešení pro svou nemovitost? Stavebniny Praha 9 Kbely vám nabídnou rozmanitý výběr nejen střešních krytin, v nabídce mají také komínové systémy a další řešení pro vaši stavbu.

Další pobočky naleznete také v Uhříněvsi a Slivenci. Kromě hlavního města provozuje společnost STAV-INVEST, střešní systémy, s.r.o. svou prodejnu i v Kladně.