Naplánujte si, co potřebujete nakoupit na Vánoce. Ne všechny obchody budou mít o svátcích otevřeno

Zdroj: pixabay.com, free image

Vánoce se kvapem blíží. Mnozí z nás zjišťují, že ještě stále nemají nakoupeny všechny dárky. Také seznam potravin, které postrádáme v lednici či špajzu, je ještě celkem početný. Navíc v práci finišují nejrůznější uzávěrky. A tak v tom shonu lehce zapomeneme na to, že některé obchody budou mít o vánočních svátcích zavřeno, tudíž v nich nenakoupíme. Kterých obchodů se to týká? A kdy budou mít zavřeno?

Zákaz prodeje

To, jak nakoupíme či nenakoupíme o Vánocích, upravuje Zákon o prodejní době v maloobchodě z r. 2016. Ten zakazuje maloobchodní prodej na první a druhý svátek vánoční, tj. 25. a 26. prosince, po celý den. Na Štědrý den, tj. 24 prosince, je prodej zakázán částečně, a to od 12.00 do 24.00 hodin. Úderem poledne tedy obchody musí zavřít. Dalším dnem, kdy je prodej v maloobchodě zakázán, je Nový rok, tedy 1. leden.

Malé prodejny

Uvedený zákaz však neplatí plošně pro všechny. Zákon stanoví výjimky. Ta hlavní, která nás zajímá nejvíce, se týká prodejen, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 m2. Takže pokud máte přes ulici malou samoobsluhu, patrně v ní nakoupíte i o Vánocích. Pokud však zamíříte do velkého marketu, budete mít smůlu.

Další výjimky

Uvedené omezení prodejní doby se dále netýká:

  • čerpacích stanic s palivy a mazivy,
  • lékáren,
  • prodejen v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích,
  • prodejen ve zdravotnických zařízeních,
  • maloobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav

Pokud vás tedy na první svátek vánoční přepadne hlad nebo kašel a vy doma nenajdete nic na zahnání, může vás spasit návštěva benzinky, případně lékárny. Ty zavírat nemusí.

Nedodržení zákona  se může prodražit

Za porušení zákona je možné uložit poměrně vysokou pokutu, a to až do výše jednoho milionu korun. Dohled provádí Česká obchodní inspekce.

Malé prodejny v obchodních centrech

Pokud však chcete zamířit do své oblíbené prodejničky či stánku, který se nachází v prostorách obchodního centra, nikam nechoďte. Tyto maloobchodní prodejny budou mít zavřeno společně s obchodním centrem.

Výdejny e-shopů

A jak to bude s výdejem zboží, které jste si objednali v e-shopu? Dle informací na webu ČOI otevření provozovny pouze pro výdej zboží objednaného prostřednictvím internetu nepředstavuje porušení zákazu prodeje o vybraných státních svátcích. Pojem „prodej v maloobchodě“ totiž zahrnuje pouze takové situace, kdy se veškeré fáze prodeje odehrávají v kamenné prodejně. Takže výdejny e-shopů fungovat mohou a je na vás, abyste si zjistili na jejich stránkách, jak mají otevřeno.

Zdroj:

Zákon č. 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě