Na záchytce v Jihlavě našel vloni azyl rekordní počet opilců

Foto: Nemocnice Jihlava

JIHLAVA – Historicky nejvyšší počet lidí zaznamenala v loňském roce protialkoholní záchytná stanice v Jihlavě. Většinou šlo o muže, i když prvenství v návštěvnosti patří ženě. Za zdejší pobyt zaplatila jen třetina zachycených.

Každou noc v prostorách záchytné stanice přespali v průměru čtyři návštěvníci. „Poslední měsíce přibývalo agresivních opilců a také vzrůstají počty zachycených žen. Loňskou rekordmankou je paní, která u nás strávila 34 nocí,“ uvedl vedoucí Lukáš Černý.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Ve statistice návštěvnosti výrazně převažovali muži, bylo jich 85 procent. „Obecně lze říci, že skupina těch „starých známých firem“ nám pomalu vymírá a nahrazuje je skupina mladších. Zhruba polovinu těch, kteří u nás končí, víme, že ještě v budoucnu uvidíme,“ dodal Lukáš Černý.

Jihlavská protialkoholní záchytná stanice funguje jako jediná v kraji. Má devět pokojů s celkovou kapacitou jedenáct lidí. Jedna noc zde vyjde na 4 tisíce korun, svůj dluh ale zaplatí jen 38 procent zachycených.

Počty zachycených:

Rok 2022: 1437
Rok 2021: 1277
Rok 2020: 1198
Rok 2019: 1201
Rok 2018: 1162