Porodnice znojemské nemocnice se pochlubila loňskými miminky

foto: Nemocnice-Znojmo

ZNOJMO – V roce 2022 se ve znojemské porodnici narodilo celkem 902 dětí, z toho 472 chlapečků a 430 holčiček. Na novorozenecké JIP bylo ošetřeno 56 dětí, což je o 24 méně než loni. Nezralých novorozenců se narodilo o 22 méně než v roce loňském. Nemocnice Znojmo uvedla několik zajímavých čísel z porodnice za rok 2022.

  • Prvním miminkem Nemocnice Znojmo a okresu je Tomáš
  • miminkem byla 30. 12. Klára
  • Posledním miminkem byla 30. 12. Alžběta
  • Nejvíce dětí 85 se narodilo v říjnu, nejméně 67 dětí v únoru a září.
  • Největším miminkem byl Nathaniel – 4 940 g, nejmenším miminkem byl Jonáš – 1990 g.

Narodila se 6 x dvojčata: 3 x v lednu (Natálie-Sára, Martin-Milan, Sebastian-Tobias), 2 x v červenci (Jonáš-Ester, Theodor-Thea), 1 x v prosinci (Tobiáš-Amálie). 17. listopadu se narodilo nejvíc dětí v jeden den: 5 chlapečků a 4 holčičky. 9. prosince se narodilo 7 dětí, z toho pět chlapců a dvě dívky. Z pěti chlapečků narozených v tento den dostali dva stejné jméno Michal a dva jméno Marek. Věk maminek byl 16 až 45 let. Po porodu byl předán jeden chlapeček k adopci. 11 dětí se narodilo v domácím prostředí. Nejčastější chlapecká jména byla 25 x Jakub, 18 x Jan, Tomáš, 16 x Lukáš, 15 x Dominik, 14 x Adam, 13 x Filip, 12 x Štěpán, 11 x Mikuláš, Šimon, 10 x Oliver, Matěj, Petr, Vojtěch. Nejčastější dívčí jména byla 18 x Sofie, 7 x Viktorie, 16 x Eliška, 13 x Anna, 12 x Natálie, 11 x Nela, 10 x Ema. Z toho vynikala tato neobvyklá jména: Carmen, Gregor, Halíma, Jenovéfa, Leyla, Madlen, Margot, Malvína, Maya, Meda, Nathaniel, Nikita, Timeo, Thimoty, Timea, Travis, Tristan.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nemocnice se snaží postupně dovybavovat a zútulňovat porodní sály, oddělení novorozenecké i šestinedělí. „Ne vše jde tak rychle, jak bychom chtěli, ale nevzdáváme se,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá. Vloni byly na gynekologicko-porodnické oddělení dodány například nová porodní lůžka a vyšetřovací křesla, transportní vozíky, nový ultrazvuk, sprchovací lůžko pro imobilní. V prvním kvartále letošního roku budou vyměněna pacientská lůžka, v průběhu roku také celý okenní pás na pokojích u porodního sálu. Půjde o investice ve výši 11 miliónů korun. V péči o novorozence pomáhá nové novorozenecké resuscitační lůžko a moderní inkubátor, pořízené díky Nadačnímu fondu Kapka naděje. „Děkujeme všem rodičům za důvěru, ale také personálu Gynekologicko-porodnického oddělení a Dětského oddělení za péči, kterou poskytují maminkám a miminkům,“ poděkovala Veselá.

foto: Nemocnice Znojmo