Smrtelných nehod v kraji přibylo, nejčastěji se umíralo kvůli rychlé jízdě

Ilustrační foto

ZLÍNSKÝ KRAJ – Se smutnou statistikou za uplynulý rok přišli nyní krajští policisté. Nejenže celkově vzrostl počet dopravních nehod, přibylo bohužel i těch s fatálními následky.

Policisté loni šetřili 4 911 dopravních nehod, což je o 392 více, než v roce předešlém. „Negativní byl také počet usmrcených osob. Vloni na silnicích našeho kraje zemřelo 29 osob, což je o 3 více, než v roce 2021,“ informoval policejní mluvčí Petr Jaroš. Pro srovnání v roce 2020 na krajských silnicích vyhaslo 23 životů, v roce 2019 jich bylo 19 a o rok dříve 22.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Celkem 9 lidí zemřelo při nehodách, které se staly v obci a zbylých 20 při nehodách, které se staly mimo obec. Nejnebezpečnější byly z hlediska následků opět silnice 1. třídy, zemřelo na nich 13 osob z 29. Nejčastější příčinou tragických nehod bylo stejně jako v loňském roce nepřizpůsobení rychlosti jízdy. Z tohoto důvodu vloni zemřelo 13 účastníků silničního provozu,“ shrnul Jaroš.

Nejčastějšími oběťmi nehod byli muži, těch zemřelo 24. O život přišlo celkem 7 řidičů osobních aut, 6 spolujezdců, 6 chodců, 5 cyklistů, 4 motorkáři a jeden řidič nákladního automobilu.

Mírně vzrostl i počet těžce raněných. Loni jich bylo 75, což je o dva více než v roce 2021. Lehké zranění utrpělo 1 332 účastníků nehod, tedy o 157 více. O 4 případy vzrostl počet havárií s účastí alkoholu, konkrétně na 246 nehod.