Střední školy na Vysočině nabídnou letos pět nových oborů

Foto: Kraj Vysočina

KRAJ VYSOČINA – Hned z pěti nových oborů si budou moci vybírat nynější žáci devátých tříd na Vysočině. Dvě střední školy navíc navýší kapacitu v nejvíce poptávaných oborech.

Přijímací zkoušky na střední školy jsou sice ještě daleko, ale termín podání přihlášek se kvapem blíží. Budoucí středoškoláci z Vysočiny si mohou vybrat z pěti nových oborů, které jim od nového školního roku 2023/2024 nabídnou čtyři krajské střední školy. „Jde o nové obory Mechanizace a služby a Dopravní prostředky na Hotelové škole Světlá a Střední škole řemesel ve Velkém Meziříčí, Předškolní a mimoškolní pedagogika na Gymnáziu a SOŠ v Telči a jeden obor v Bystřici nad Pernštejnem a také ve Žďáře nad Sázavou,“ vyjmenovává krajský radní pro oblast školství Jan Břížďala.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Konkrétně VOŠ a SOŠ zemědělsko-technické Bystřice nad Pernštejnem plánuje zatraktivnit svoji nabídku o tříletý obor Zemědělské práce. Také VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou bude v letošním roce inovovat obory a nabídne zájemcům čtyřleté studium Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení.

V příštím školním roce nastoupí na střední školy populačně silné ročníky, což kromě nových oborů znamená i navýšení kapacity tam, kde je největší zájem. „Dlouhodobý převis přihlášek vidíme například na jihlavském gymnáziu ve čtyřletém oboru nebo v celorepublikově unikátním oboru Energetik na Střední průmyslové škole Třebíč. Obě školy otevřou od září jednu třídu navíc,“ doplňuje radní.

Při výběru střední školy může žákům i rodičům pomoci nový web. Najdou zde ucelený přehled středních škol na Vysočině rozdělený na maturitní a učňovské obory. Vybrat si tu správnou školu zde ale mohou zájemci i podle svých preferencí a zájmů. A jedna důležitá věc na závěr – přihlášky je nutné podat do 1. března!

Nové obory na krajských středních školách od školního roku 2023/2024

Mechanizace a služby a Dopravní prostředky na Hotelové škole Světlá a Střední škole řemesel ve Velkém Meziříčí

Předškolní a mimoškolní pedagogika na Gymnáziu a SOŠ v Telči

Zemědělské práce na VOŠ a SOŠ zemědělsko-technické Bystřice nad Pernštejnem

Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení na VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou