NAHRANÍ zve posluchače na hravý nChant Jazz do kavárny Filharmonie

foto: archiv nChant Jazz

HRADEC KRÁLOVÉ – Hradecké jazzové uskupení nChant Jazz je letos druhou kapelou, která se v rámci projektu NAHRANÍ představí v kavárně hradecké Filharmonie. Ve středu 8. února ve 20 hodin čeká na posluchače večer plný hravých melodií, okouzlujících ženských hlasů a originálních, a často i poťouchlých textů.

„Radek Škeřík a jeho jazzový projekt nChant Jazz je mnohaletou stálicí na hradecké hudební scéně. Jeho interpretační a aranžerské schopnosti jsou už zavedenou značkou, a proto často spolupracuje s mnoha hudebními tělesy napříč ČR – např. Golden bigband Prague, Pirate swing band a dalšími. Daniel Vlček je členem orchestru naší Filharmonie, a tento koncert je pro něj příležitostí ukázat se poprvé v komorním prostředí našeho klubu,“ zve na koncert Vladimír Šrámek.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Kapela nChant Jazz už má za sebou několikaletou úspěšnou hudební historii. Od roku 2003 vystupuje po celé České republice, několikrát vystoupila také na prestižním hradeckém festivalu Jazz Goes To Town a stálé místo jí patří také na „jazzových prknech“ po celém východě Čech. nCHant Jazz začínali s covery kanadské zpěvačky a pianistky Diany Krall. Postupem času, a se změnami v obsazení, se měnil i repertoár. Základní inspirací je ale stále tvorba světových jazzových zpěvaček včetně Melody Gardot, Aga Zaryan, Zaz a dalších. Repertoár sahá od kořínků (swingové standardy) až k moderním výhonkům jazzu.

Zakládajícími členy kapely jsou Radek Škeřík a Daniel Vlček, za bicí soupravou usedne Martin Votava. Skladby, které jsou zpívané v jedno až tříhlasých úpravách, zpívají v mnoha zvukomalebných jazycích Karla Kotalová, Lada Holaňová a Jana Svobodová, které tvoří dokonale sezpívaný woman-šaft. Texty cizí i vlastní – zábavné, hravé a často i poťouchlé, a hudební i jiný humor jsou neodmyslitelnou součástí každého koncertu.

„Hradecké jazzové publikum je odkojené téměř třiceti ročníky hudebního festivalu Jazz Goes To Town a tradicí velkých swingových a jazzových kapel Jiřího Hasala, Miroslava Mužíka, Jiřího Beneše a dalších. My chceme navázat také na tradici koncertů menších – komornějších. Proto jsme se právě i do dramaturgie projektu NAHRANÍ rozhodli zařazovat jazzová uskupení o poznání menší, ale se stejným „drajvem“ a kvalitami. nCHant Jazz jsou prvním z těchto uskupení,“ vysvětluje Šrámek.

Mezi nejdůležitější počiny kapely patří úspěšný barokně-jazzový projekt Bach(a) Jazz (2005), kapela má ale na kontě i další úspěšná alba: Hoď šestku a jedem dál (2009), Lístek z javora (2015) a Celkem komplikované pecky (2018).

Vstupné na koncert nChant Jazz je 250 Kč. Vstup do kavárny je z boční strany budovy FHK. Otevřeno je 60 min před začátkem. Rezervace míst mohou posluchači provádět na e-mailu: nahrani@fhk.cz.