Rekordní návštěvnost přinesla zlínské zoo rekordní příjmy

Foto: archiv Zoo Zlín

ZLÍN – Zlínská zoo má za sebou úspěšný rok i po ekonomické stránce. Díky mimořádné návštěvnosti se jí podařilo pokrýt vlastní náklady z 85 procent. Taková ekonomická soběstačnost je jednou z nejvyšších v rámci všech evropských zoo.

Ještě před 30 lety zahradou prošlo 200 tisíc návštěvníků a příjmy dosahovaly výše 3 milionů korun. Za tu dobu se návštěvnost navýšila o neuvěřitelných 400 procent a příjmy se pohybují kolem 168 milionů korun.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V zoo se ale nespoléhají jen na návštěvnost a hledají nové zdroje příjmů. „Provozujeme několik obchodů se suvenýry, změnili jsme systém pronájmu restaurací, nabízíme atraktivní zážitkové programy včetně krmení rejnoků a žiraf, pořádáme dětské tábory. Velmi si ceníme i podpory v podobě sponzorských darů,“ nastínil ředitel Roman Horský.

Jelikož si Lešná dokáže na vlastní provoz z velké části vydělat, její zřizovatel, město Zlín, ji tak může podpořit v oblasti investic. Za zlomové ředitel Horský považuje uskutečnění druhé fáze projektu Karibuni. „Věřím, že právě její realizace by nás vystřelila k hranici miliónu návštěvníků a zajistila nám tak dlouhodobou udržitelnost,“ říká Roman Horský.