Zemětřesení v Turecku: pomohou i pražští hasiči z USAR týmu!

Tým hasičů je připraven na vyhledávání osob v troskách zřícených domů. / Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR

PRAHA – Jihovýchod Turecka zasáhlo během pondělí několik velmi silných zemětřesení. Na pomoc se spolu s kolegy z Moravskoslezského kraje vydávají i pražští hasiči, kteří do Turecka odletí ve večerních hodinách. Hlášeno je už přes 1600 obětí!

Katastrofa nevídaných rozměrů postihla Turecko a Sýrii ve dvou vlnách. První ničivé zemětřesení přišlo už ráno a mělo sílu 7,8 stupňů Richterovy škály. Turecko okamžitě požádalo o mezinárodní humanitární pomoc. Česká republika nabídla vyslání těžkého USAR týmu, složeného z 68 hasičů z Prahy a Moravskoslezského kraje. V oblasti postižené otřesy přitom ještě před polednem řádilo druhé, podobně silné zemětřesení. Jeho epicentrum bylo v provincii Kahramanmaraş a narušilo průběh záchranných prací.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pražští hasiči, kteří jsou součástí USAR týmu, tedy specializovaní na vyhledávání a záchranu lidí v obydlených oblastech, se nyní na holešovické stanici připravují na odlet do Turecka. Vzlétnout by měli po 18 hodině. Druhá část USAR týmu odletí zvlášť z Ostravy. „Naše týmy jsou vybaveny na vyhledávání osob ze zřícených domů, vezou s sebou echolokátory, štěrbinové kamery, mají s sebou i kynology a lékaře,“ říká mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Po přistání už by hasiče měla na místě čekat podpora z turecké strany, která je přidělí na jednotlivá stanoviště.

Hasiči z pražského USAR týmu se v Holešovicích chystají na odlet do Turecka. / Zdroj: Twitter Hasiči Praha