Škola, která nabízí něco navíc. V Prostějově se opět otevírá třída s rozšířenou výukou

Zdroj ZŠ dr. Horáka, foto Magistrát města Prostějova

PROSTĚJOV – Vybíráte školu pro svého budoucího prvňáčka a myslíte, že zvládne trochu víc, než je běžně vyžadováno? Oblíbený koncept s nadstandardní výukou angličtiny, Hejného matematiky, osobnostního rozvoje a programování bude v Prostějově pokračovat i v příštím školním roce.

Již několikátým rokem v řadě se na ZŠ Dr. Horáka v Prostějově otevře ve spolupráci se Světem vzdělání nová třída s rozšířenou výukou. Třídy s rozšířenou výukou, které fungují díky partnerské spolupráci základních škol a spolku Svět vzdělání, se staly vyhledávanou alternativou k běžné výuce. Děti se zde už od první třídy učí nejen angličtinu nebo logiku, ale také matematiku Hejného metodou. Tato metoda výuky se osvědčila jako velmi efektivní nástroj, díky kterému děti matematice skutečně porozumí a jsou schopny její principy samostatně aplikovat. Ve třetí třídě pak dětem v rozvrhu přibude i programování, které je dalším pilířem tohoto konceptu. Výpočetní technika dnes vládne světu, proto je důležité, aby se děti učily vládnout výpočetní technice. Posledním nadstandardním předmětem v těchto třídách je osobnostní rozvoj, který je, jak již z názvu vyplývá, zaměřen na zdravý vývoj osobnosti. Děti se zde učí například komunikaci, týmové práci i sebepoznání.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

O svůj názor na celý koncept se podělila i paní ředitelka Petra Rubáčová: „Projekt těchto tříd začal před lety na ZŠ Železného a od svého začátku měl velkou podporu rodičů, která trvá, i když se třídy přesunuly na naši školu. Zájem ze strany rodičů je každoročně velký, z čehož je patrno, že tyto třídy mají již pevné místo ve vzdělávání v našem městě. Musím říct zcela neskromně, že spolupráce se Světem vzdělání je nadstandardní. Myslím, že třídy s rozšířenou výukou angličtiny a matematiky na naší škole fungují velmi dobře. O tom svědčí i fakt, že loni jsme pro velký zájem rodičů otevřeli dvě první třídy s tímto konceptem. Měla jsem dlouhodobě pocit, že na nadané děti se v současné době, v době tzv. inkluze, trošku zapomíná. Neskrývám, že jsme jako škola měli velkou radost, když jsme byli ke spolupráci přizváni. Podporovat nadané děti má rozhodně smysl, protože se nám to v budoucnosti vrátí v tom dobrém slova smyslu.“

Pokud zvažujete pro svého budoucího prvňáčka něco navíc, nenechte si ujít informační schůzku, která proběhne v pondělí 20. února v 18:00 hodin v prostorách školy na adrese Dr. Horáka 24, Prostějov. Dozvíte se zde podrobné informace jak o náplni a průběhu rozšířené výuky, tak o podmínkách přijetí. Více informací můžete nalézt i na webu spolku Svět vzdělání.