Turisté se po covidových letech vrátili do Zlínského kraje

Zámek Buchlovice. Foto: Zdeněk Urbanovský

ZLÍNSKÝ KRAJ – Nejnovější statistiky cestovního ruchu přinesly dobré zprávy. Čísla potvrdila, že se turismus ve Zlínském kraji vrátil na předcovidová čísla z roku 2019.

Do kraje loni zavítalo 803 tisíc návštěvníků. Průměrně zde strávili 3 noci, v oblibě byly hlavně víkendové pobyty. V kategorii hostů rezidentů byl rok 2022 úspěšnější než rok 2019, takových návštěvníků tu bylo 705 629 oproti dřívějším 683 759. V kategorii hostů nerezidentů rok 2022 za rokem 2019 ale zaostává, těch bylo 97 655 oproti 125 178 z doby před covidu. „Musíme si uvědomit, že cestovní ruch už nikdy nebude jako dřív. V době složité mezinárodní situace, inflace a určité nejistoty se trh chová jinak, nově, a my na to musíme umět reagovat,“ říká ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zuzana Vojtová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Návrat na předcovidová čísla bere náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Traub jako výzvu. „Pracujeme na rozvoji cestovního ruchu, a to v duchu soudobých trendů a k radosti návštěvníků, provozovatelů i všech dalších zúčastněných aktérů tohoto odvětví ve Zlínském kraji. Poděkování patří hlavně podnikatelům v cestovním ruchu, kteří i přes nedávná přísná opatření zvládají náročnou klientelu,“ zhodnotil Traub.