Prodávala lyžáky, přišla o 150 tisíc. Falešní kupující vybírají důvěřivcům účty!

ilustrační foto (zdroj Novinykraje.cz)

KRAJ VYSOČINA – Policisté se stále častěji setkávají s takzvanými reverzními inzertními podvody. Pachatel zareaguje na inzerát a sám nabídne vyřízení dopravy. Důvěřivého prodejce pak nachytá na fiktivní platební bránu a ten během transakce přichází o své úspory.

Podobné případy se nevyhýbají ani Vysočině. „Téměř každý den jsou takto okradeni lidé napříč naším krajem,“ říká mluvčí policie Michaela Lébrová. Zpozornět je třeba vždy, když kupující iniciativně nabídne prodávajícímu vyřešení dopravy. Při domlouvání způsobu doručení či platby mu pak podstrčí neexistující platební bránu a prodávající po vyplnění citlivých bankovních údajů místo zisku přichází o peníze.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Mezi okradenými je například žena, která na internetovém portálu nabízela termo tašky v hodnotě dvacet korun. „Přihlásil se jí zájemce, který ochotně nabídl zajištění dopravy, a začali se spolu domlouvat. Pak už to šlo velmi rychle, žena obdržela odkaz, který rozklikla, a byla přesměrovaná na fiktivní stránky dopravce,“ doplňuje mluvčí. Nic netušící žena vyplnila veškeré údaje a následovalo nepříjemné překvapení, když jí z účtu zmizelo šestnáct tisíc korun.

„Jiný pachatel projevil zájem o nabízenou cyklotašku a následně poslal prodávajícímu prostřednictvím emailu odkaz na falešné stránky doručovací společnosti. Po otevření odkazu byl prodávající přesměrován na stránky, kde zadal informace k platební kartě, včetně kódu, který poté obdržel potvrzovací SMS zprávou,“ popisuje další případ Michaela Lébrová. Prodejce tak přišel o dvaadvacet tisíc korun.

Ještě hůře dopadla žena, která chtěla prodat lyžařské boty za čtyři sta korun. Pachatel ji v tomto případě kontaktoval přes sociální sítě. Poté, co obdržela falešný odkaz, opět vyplnila veškeré údaje, včetně hesla, a potvrdila zadané transakce. Tato zkušenost ji stála sto padesát tisíc korun.

Jak se těmto podvodům bránit?

· Neklikejte na odkazy zaslané lidmi, které osobně neznáte.

· Na internetové stránky dopravců přistupujte vlastním zadáním, nikoli zaslaným odkazem.

· Nikdy nesdělujte žádné údaje ke svému internetovému bankovnictví!

· Nikdy neposkytujte číslo platební karty, ani žádné další údaje ke kartě!

· Když něco prodáváte, kupujícímu stačí, aby znal číslo vašeho účtu, na který pošle peníze za vámi nabízené zboží.

· Před autorizací jakékoliv platby si vždy dobře přečtěte, co autorizujete!