Hasiči ve Slatině likvidovali požár baterií fotovoltaického systému

Foto: HZS JMK

BRNO – V úterý v 7.45 hodin ráno vyjely jednotky hasičů do Brna-Slatiny k požáru baterií fotovoltaického systému. Výjezd se naštěstí obešel bez zranění.

K požáru v Brně-Slatině vyslalo operační středisko v úterý ráno tři hasičské jednotky. V suterénu rodinného domu hořel bateriový vozík související s fotovoltaickým zařízením. Při příjezdu jednotek se v domě již nikdo nenacházel. Podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky si velitel zásahu vyžádal na místo plynový hasicí automobil a pomocí přenosných hasicích přístrojů a jednoho proudu oxidu uhličitého se požár podařilo dostat pod kontrolu. Průběžně probíhalo odvětrávání domu, kontrola požářiště termo-kamerou a měření nebezpečných látek. Hasiči odpojili vozík s bateriemi od systému, aby bylo možné jej dostat ze suterénu před dům a umístili ho do vodou naplněné skládací nádrže. „Před desátou hodinou jsme činnost v místě zásahu ukončili. Ve večerních hodinách se vrátila naše posádka zkontrolovat stav baterií. Příslušníci z chemické laboratoře na místě odebrali vzorky použité hasební vody a vody v nádrži s bateriemi a odešlou je k další analýze. Podle našeho vyšetřovatele se škoda předběžně odhaduje na 300 tisíc korun. Zásahem jednotek se podařilo uchránit majetek za 5 milionů korun. Příčinou vzniku požáru se dále zabýváme,“ doplnil Mikoška. Výjezd se obešel bez zranění.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.