Prožijte život Boženy Němcové na divadelních prknech

STRAKONICE – Byla mučednicí lásky. Hořela pro ni, ale nikdy ji nepotkala. Život spisovatelce Boženě Němcové mnoho radostí nepřipravil. Neradostné manželství, chudoba, hlad a nakonec i brzká smrt. Nahlédněte do něj společně s Tatianou Dykovou, která ji ztvárnila v divadelním představení Neumím jinak než láskou.

Asi mezi námi není nikdo, kdo by českou spisovatelku národního obrození Boženu Němcovou neznal. Známe příběh Babičky i Divé Báry, viděli jsme filmové pohádky S čerty nejsou žerty a Pyšnou princeznu, které byly podle jejích předloh natočeny. Ale kolik toho víme o životě samotné autorky? Ten žádnou pohádkou nebyl. Byla mučednicí lásky. Hořela pro ni, ale nikdy ji nepoznala. Božena Němcová, manželka, matka, milenka. Všechno všanc, všechno celou bytostí, nic napůl. Velká spisovatelka, která jako Mácha a Havlíček pozdvihla naši literaturu k výšinám. Trpěla v neradostném manželství, konec života prožívala v ponižující chudobě a často i v hladu, aby nakonec v pouhých jednačtyřiceti letech zemřela.

Tatiana Dyková, Tomáš Pavelka a Aleš Procházka vás zavedou za nezkrotitelně svobodnou spisovatelkou, která byla spanilá duchem i zjevem. A vznešená tragickým údělem svého nedlouhého života. Divadelní představení Neumím jinak než láskou začíná v Domě kultury ve Strakonicích 5. března v 19 hodin.