OBRAZEM: Cestobraní přilákalo dobrodruhy z celé země

Foto: Anna Kodrlová

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Den nabitý zážitky a dobrodružství hostilo o uplynulém víkendu uherskohradišťské kino Hvězda. Téměř tři stovky návštěvníků z celé republiky si vyslechly nevšední příběhy pětice cestovatelů, potěšily se skvělým jídlem i doprovodným programem.

Moderátor a dramaturg pořadu Jiří Eibensteiner prozradil zážitky z cest ze Severní Ameriky včetně toho, jaký drink nejčastěji připravoval coby barman. Bioložka Gita Matlášková vyprávěla o tom, jak na miniaturním ostrově bez signálu a internetu pomáhala do moře čerstvě vylíhlým želvičkám. Štěpán Míšek vzal návštěvníky do Jižní Ameriky a svěřil se, jak milé bylo setkání s tamní československou komunitou. Katarína Klusová se podělila s návštěvníky o zkušenosti z rybářské lodi na Aljašce včetně toho, jak na takovém místě fungují mezilidské vztahy. A válečná zpravodajka Markéta Kutilová se svěřila s tím, že když cestovala se svou dcerou po Africe, zamilovaly se do ní místní masajky. „Chtěly ode mě Magdalénku koupit. Nabídly mi fakt dobrou cenu, patnáct krav,“ prozradila se smíchem.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Foyer kina Hvězda po celé odpoledne žilo doprovodným programem. Nechyběly speciality ze Zahradního bistra, kvalitní čaje z teabusu Toma Pukšice, potulný antikvariát nebo hudební doprovod hudebníka Wawakala. „Naším cílem není pouze předat zajímavé příběhy hostů, ale také navodit rodinnou atmosféru celého dne. Lidé se můžou setkat, smát se spolu, sdílet, co je zrovna napadne, nebo se jen tak poflakovat ve foyer kina a užívat si doprovodného programu. Věřím, že se to povedlo se ctí,“ neskrýval radost Jiří Eibensteiner.

Na Cestobraní dorazili lidé nejen z Uherského Hradiště a přilehlých měst a obcí, ale třeba i ze Zlína, Olomouce, Plzně nebo Prahy. Nejvíce dotazů přednášejícím pokládal malý budoucí cestovatel Tobík. Organizátoři, spolek Mysli Jinak, Slovácké léto a Městská kina Uherské Hradiště, byli zájmem příjemně překvapeni. „Čtvrtý ročník se povedl a jsme za to rádi. Pokud nám nic zásadního nevletí do cesty, tak se budeme těšit na ročník pátý,“ prozradil Jiří Eibensteiner.

Součástí festivalu byl i prodej upomínkových předmětů s tematikou Cestobraní. Výtěžek 4 575 korun Městská kina prostřednictvím organizace Koridor UA poukáží na podporu okupované Ukrajiny. „Se sbírkou na Ukrajinu budeme pokračovat i  27. až 30. března v rámci festivalu Jeden svět,“ doplnil ředitel Městských kin Josef Korvas.

Foto: Anna Kodrlová
Foto: Anna Kodrlová
Foto: Anna Kodrlová
Foto: Anna Kodrlová
Foto: Anna Kodrlová
Foto: Anna Kodrlová
Foto: Anna Kodrlová
Foto: Anna Kodrlová
Foto: Anna Kodrlová
Foto: Anna Kodrlová
Foto: Anna Kodrlová
Foto: Anna Kodrlová