Velitel hasičů z Konice uspěl na mistrovství světa v zimním plavání

Mistrovství světa v zimním plavání
Fotky Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

KONICE – Představte si, že byste si šli na konci ledna zaplavat do jezera. Přesně to udělalo 29 českých plavkyň a plavců, kteří se zúčastnili 13. mistrovství světa v zimním plavání ve slovinském jezeře Bled. Velitel hasičského družstva z Konice přitom dosáhl krásného umístění.

Na konci ledna se ve slovinském jezeře Bled konalo Mistrovství světa v zimním plavání. Výraznou hasičskou stopu tu zanechal velitel družstva ze stanice Konice Martin Hanáček. V nabitém startovním poli si ve dvou disciplínách na hladině nádherného jezera Bled vyplaval 6. a 7. místo. Úspěšný otužilec a plavec jde příkladem i kolegům na konické požární stanici a některým odvážlivcům pomáhá s otužováním začít, zahrnuje jej i do pravidelných výcviků.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Třináctého Mistrovství světa IWSA (International Winter Swimming Assocation) v zimním plavání se zúčastnilo 480 plavců z jednatřiceti zemí světa, z toho 29 českých plavců ze čtyř plaveckých oddílů. Martin byl součástí oddílu Otužilci Promrzlé pyjavice České Budějovice. „Na mistrovství světa jsem se nominoval tím, že jsem zaplaval pětisetmetrovou trať ve vodě o teplotě pod pět stupňů Celsia v rámci soutěže Českého poháru v zimním plavání,“ vysvětluje velitel družstva.

Kilometrová trať se v Bledu plavala na otevřené vodě okolo bójek. Všechny ostatní tratě byly vytvořeny z pontonů u břehu jezera. Teplota vody se v průběhu celého týdne pohybovala něco málo nad 5 stupňů. „Moje kategorie je tradičně velmi silně obsazená, jde o plavce ve věku 45 až 49 let. Na medaili jsem sice nedosáhnul, ale na trati 450 metrů volným způsobem jsem skončil na šestém místě a na trati 200 metrů volným způsobem jsem obsadil místo sedmé. Být to disciplína pro fyzické testy, získal bych časem 3:45.30 rovných 168 bodů. Rozdíl je, že voda měla o 21°C méně než bazén v Prostějově,“ popisuje s úsměvem úspěšný plavec.

Úspěch české výpravy

Zimnímu plavání se věnuje i Martinova manželka. Ta byla rovněž úspěšná, pro českou výpravu vyplavala bronzovou medaili. „A to na trati 200 metrů prsa. Jsem hrdý na to, že jsme se mistrovství světa zúčastnili, na naše umístění ve světové konkurenci. Česká republika v tomto extrémně těžkém sportu vyniká, otužování má zde dlouhou tradici. Celkem si česká výprava odvezla z Bledu 67 medailí, z toho 14 zlatých, 32 stříbrných a 21 bronzových,“ podotýká dlouholetý instruktor se specializací pro práci na vodě a zamrzlých hladinách.Své zkušenosti využívá tento hasič i v práci. „Záchranu z ledu trénujeme i v nádrži na stanici v Konici. Dobrovolně dělám figuranta v plavkách,“ doplňuje velitel s tím, že v poslední době se i kolegové přidávají a objevují kouzlo otužování a  plavání ve studené či ledové vodě.

Zimní plavání

Mistrovství světa v zimním plavání