VIDEO: Zdrogovaný řidič zběsile ujížděl policistům. Honička skončila na jihu Čech

Zdrogovaný řidič zběsile ujížděl policistům. Honička skončila na jihu Čech (zdroj Policie ČR)

JIHOČESKÝ KRAJ – Automobilovou honičku jako z filmu zažili březničtí policisté. Pronásledovali řidiče, který nezastavil na výzvu. O řidiči již policisté věděli, že v minulosti usedal za volant pod vlivem drog. Patnáctikilometrové pronásledování skončilo až na území Jihočeského kraje.

Způsobení dopravní nehody a obvinění z trestného činu. Tak dopadla běžná silniční kontrola pro 31letého muže za volantem osobního vozu VW Golf, kterého chtěli policisté zastavit poté, co zjistili, kdo jej řídí. Jednalo se o muže, který už v minulosti sedl za volant pod vlivem drog.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Že řidič auta neměl úplně čisté svědomí, bylo policistům zřejmé hned poté, co jej chtěli mezi obcemi Dobrá Voda a Bor zastavit a zkontrolovat. „Jeho reakce byla totiž naprosto opačná – místo, aby zastavil, přidal plyn a začal před policisty ujíždět. Reakce policistů byla také samozřejmá. Za mužem se okamžitě vydali a snažili se ho nedostat z dohledu. Muž se snažil před policisty ujíždět vysokou rychlostí přes obce Řeteč, Boješice, Mirovice a Plíškovice. Pak pokračoval nebezpečnou jízdou přes obec Horosedly, přejel železniční přejezd a u rybníka Kačátka odbočil  doleva podél Míšovického potoka. Jeho patnácti kilometrové pronásledování skončilo až na území Jihočeského kraje před srázem u řeky Skalice,  kde před hlídkou březnických policistů prudce zabrzdil  a zastavil,“ popsala jeho pronásledování policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Policisté zastavili těsně za ním, aby mu znemožnili další újezd a chtěli jej zadržet. Řidič se ale stále nehodlal jen tak rychle vzdát a snažil se s autem ještě vycouvat, čímž ještě poškodil za ním stojící policejní vůz. Z této situace už ale nebylo úniku a pod pohrůžkou namířené střelné zbraně mu již nezbylo nic jiného, než vozidlo opustit.

Následně se policistům potvrdilo i jejich podezření – tedy, že řídil vůz pod vlivem drog. Provedený orientační test ukázal na přítomnost látky amfetamin/metamfetamin. „V jeho voze pak policisté zajistili injekční stříkačky a sáčky s bílou krystalickou látkou, podle sdělení zadrženého muže s pervitinem. Po pozitivním testu na psychoaktivní látky jej také vyzvali k lékařské prohlídce spojené  s odběrem biologického materiálu. To ale odmítl,“ sdělila mluvčí policie.

Kromě přestupku, že se odmítl podrobit odběru krve, se bude ale zpovídat také z trestného činu. Má totiž vysloveny hned dva platné zákazy řízení všech motorových vozidel za řízení pod vlivem drog. Jeden, s platností do července 2023, který vydal Městský úřad Příbram, o druhém rozhodl písecký soud, a podle něho nesmí sednout za volant až do března 2024.

„Za maření těchto meritorních rozhodnutí mu již policisté ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu v případě rozhodnutí soudu o vině hrozí až dvouletý trest odnětí svobody,“ dodala Suchánková.