Příliš mnoho tajností: Co se skutečně mělo odehrávat v nemocnici Gonjiam?

Jeden z objektů areálu bývalé nemocnice Gonjiam. Zdroj: www.commons.wikimedia.og

Ve městě Gwangju v Jižní Koreji nalezneme areál bývalé psychiatrické léčebny Gonjiam. Je to jen asi 40 minut jízdy od Soulu, ale opuštěná nemocnice je považována za jedno z nejstrašidelnějších míst v Koreji.

Rychlý útěk

Svědectví o paranormálních jevech týkajících se tohoto místa je skutečně mnoho. Podle oficiálních zpráv byla léčebna uzavřena kvůli nedodržování hygienických předpisů a celkově špatnému financování. Údajně zde byl problém s kanalizací, a když se tento problém vyhrotil, personál i pacienti místo ve spěchu opustili, takže veškeré vybavení zůstalo tak, jak bylo ponecháno osudu.

Postupem doby se však objevily zprávy, že léčebna byla uzavřena z jiných důvodů. Během posledních deseti let její činnosti prý docházelo k nárůstu záhadných úmrtí pacientů i personálu. Dokonce se říkalo, že majitel tohoto zařízení zešílel a prováděl na pacientech i personálu kruté experimenty. Oběti tohoto zacházení údajně jako duchové zůstaly v budově.

Mnoho tajností

Pro veřejnost zůstalo utajeno, kdo vlastně byl oním majitelem a hlavní psychiatr po uzavření nemocnice odletěl do USA. Proč však všichni odešli tak narychlo? Krom jiných zvěstí se také povídá, že lidi tam vraždila nějaká neznámá síla, pacienti byli nacházeni mrtví v postelích nebo i u stolů. Každopádně i při všem tom spěchu dokázal majitel odnést z nemocnice záznamy o činnosti psychiatrie. Lze tedy jen těžko vypátrat bývalé pacienty. Rovněž bývalý personál mlčí.

Je faktem, že mnoho pacientů, kteří v ústavu zemřeli, nemělo rodiny či nikoho, kdo by se o ně zajímal. Počet mrtvých tak může být mnohem vyšší, než veřejnost tuší. Našli se však tací, kteří příbuzné a známé měli. A právě jejich slova vrhají temný stín na činnost nemocnice Gonjiam. Rodiny si stěžovaly, že personál nebyl schopen jim podat přesné vysvětlení smrti jejich milovaných.

Paranormální jevy

Dnes je každopádně tato nemocnice známa velmi častým výskytem nadpřirozených jevů. Svědci mluví o výkřicích, které bývají slyšet z budovy, nebo o zvucích škrábání na okna. Po návštěvě objektu nalezlo plno lidí škrábance i na svém těle.

Opuštěná budova je částečně pohroužena ve tmě a obávaný je hlavně pokoj číslo 222, jehož dveře se prý samy otevírají a zavírají. Podotkněme, že tu není žádný průvan. Jeden z návštěvníků pootevřenými dveřmi pokoje spatřil nějaký stín, jakoby tam někdo chodil, navíc slyšel kroky.

Bývalá nemocnice je tak nechvalně známá, že se stala předlohou korejského hororu Gonjiam – Haunted Asylus. Ovšem majitel areálu filmaře zažaloval, film podle něj negativně ovlivní případný prodej budovy. Soud však rozhodl ve prospěch filmařů.

Nemocnice se po uvedení filmu stala cílem lovců duchů a senzací, ale místní lidé návštěvníky vidí jen neradi. Co vlastně všechno vědí? Obyvatele Gwangju do areálu nechodí vůbec. Převládá názor, že nemocnice byla uzavřena zkrátka proto, že zde docházela k porušování lidských práv, a to ve velkém měřítku. Objekt byl obklopen lesem a umístěn daleko od civilizace, nikdo tedy dodnes neví, co se tam skutečně odehrávalo.