Pěšky do školy pošlape 1 500 dobříšských žáků. Po silnici projedou pouze sanitky a cyklisté!

Ilustrační foto

PŘÍBRAM – Více než 1 500 žáků se v Dobříši zapojí od 24. dubna do 12. května do třítýdenního projektu Pěšky do školy. Uzavřeným prostorem projedou pouze sanitky a cyklisté.

Uzavření části ulice Za Poštou má především zajistit bezpečnost žáků při přecházení silnice. V době uzavírky od 7.30 do 8 hodin bude řidičům k dispozici parkoviště v blízkosti škol.

Radnice doufá, že tímto opatřením přiměje rodiče, aby děti nepřiváželi autem až ke školám, ale nechali je jít pěšky nebo na kolech. Tím by se mělo zlepšit i klima ve třídách a výkon žáků.

Žáci dostanou každý den body za ekologické cestování. Na konci projektu se ocenění ti, kteří nasbírali nejvíce bodů.

Většina rodičů projekt vítá: Děti se probudí a zlepší si kondici. Navíc je to ekologické a sníží se hluk a smog u škol. Některým vadí dřívější vstávání, a že děti budou chodit pěšky například i za deště.

Učitelé a ředitelé škol projekt  Pěšky do škol podporují. „Je to přínos pro zdraví a bezpečnost našich žáků. Také se tím podporuje samostatnost a zodpovědnost dětí. Reditel Ředitel Základní školy Komenského doufá, že se režim osvědčí a bude pokračovat i po skončení pilotního programu.