V květnu ovládne Olomouc divadlo, těšit se můžete také na hudební vystoupení

Foto z inscenace Už není třeba dělat vůbec nic

OLOMOUC – Činoherní, taneční i operní inscenace, performance či divadelní instalace obsahuje žánrově bohaté mezinárodní menu jednoho z nejvýznamnějších českých festivalů, který bude probíhat od 11. do 22. května. Na desítce míst v Olomouci nabídne 26. Divadelní Flora přes šedesát akcí, jejím dvanáctidenním programem bude prostupovat ročníkové motto Jinakost.

„Letošní motto Jinakost zastřeší tvorbu svébytných osobností středoevropského divadelního prostoru, která s ním komunikuje, akcentuje je a nahlíží i prověřuje z různých perspektiv. Chceme, aby byl festival oslavou jinakosti. Aby široké veřejnosti ukázal stylově a esteticky různorodou tvář současného divadla, jež se vyjadřuje k důležitým společenským i specificky uměleckým fenoménům. A nad nimi chceme, ostatně jako každý rok, vést besedy s inspirativními hosty,“ popisuje ambici pořadatelů mluvčí festivalu Daniela Hekelová. “Letos pak dáváme významný prostor především tvůrkyním, protože ženy jsou v uměleckém prostředí stále podhodnocovány,“ komentuje programovou volbu ředitel festivalu Petr Nerušil .

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

V Olomouci se představí osobité autorky, režisérky, choreografky a interpretky působící kromě České republiky také v Německu, Švýcarsku, Rakousku, Maďarsku nebo na Slovensku. Podstatná část festivalového programu se letos poprvé odehraje také v reálných kulisách největšího výstavního sálu Muzea moderního umění. Vedle divadelních akcí pro děti (tematicky provázaných s festivalovým mottem), představení Stand Up Down brněnského Divadla Aldente (v němž se profesionální divadelníci potkávají s herci a autory s Downovým syndromem), zhruba dvou desítek veřejnosti otevřených besed a prezentací, nabídne festival tradičně i řadu hudebních produkcí. Program festivalu najdete ZDE, u jednotlivých představení je také uveden odkaz, na kterém si můžete zakoupit si rezervovat vstupenky.