V Pardubické nemocnici můžete využít novou magnetickou rezonanci a CT s umělou inteligencí

Zdroj: Nemocnice Pardubice

PARDUBICE – V nemocnici v radiodiagnostickém oddělení je pro vás připravena nová magnetická rezonance i CT s umělou inteligencí. Nové technologie přinesou zvýšení komfortu pro pacienty i lékaře a méně záření.

Skoro třináct let sloužily v nepřetržitém provozu oba přístroje, k výměně CT došlo na konci loňského roku a teď na jaře se spustí i nová magnetická rezonance. „Magnetická rezonance, která byla dodaná a instalovaná nedávno, má velký otvor a není tak hluboká, jak je normálně běžné, což ve výsledku pomáhá snižovat úzkostné stavy například u klaustrofobických pacientů,“ uvádí primář radiodiagnostického oddělení Pardubické nemocnice Leoš Ungermann. |Technologie přístroje využívá umělé inteligence pomocí rekonstrukčního algoritmu, který pracuje s tzv. hlubokým učením. Dokáže odstranit šum z obrazů a zachytí i sebemenší detaily.

Staňte se členy FB skupiny Život v Pardubickém kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nové CT, které je v provozu od konce loňského roku vytvoří při jedné otáčcce kolem pacienta za 0?275 sekundy najednou až 640 vysoce kvalitních snímků. Disponuje i lehátkem vyšetřovacího stolu s nosností přes tři sta kilo, a je vybaveno speciálním stranovým posunem doprava i doleva. „Vyšetření dětských pacientů, ale i například kloubů, středouší či srdce dospělých je možné uskutečnit za velmi krátkou dobu ve výborné kvalitě. Výhodou je i to, že se zkracuje doba vyšetření a čas strávený na vyšetřovacím lůžku,“ řekla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.

A jak je to s dávkou rentgenového záření?

S pomocí umělé inteligence, kterou má nové CT, dostane pacient výrazně menší radiační dávku. Speciální modul zajistí vysokou kvalitu i rozlišení snímku i při mnohem menších dávkách záření. Pro některá CT vyšetření se dá dávka záření srovnávat s klasickým rentgenem. Cena CT přístroje je i s DPH 38 841 000 Kč a je financována z REACT-EU a cena MR je 38 308 600 Kč i s DPH a je financována ze zdrojů Nemocnice Pardubického kraje.