Řidiči, nový dopravní systém bude brzy v ostrém provozu

Foto ilustrační

HRADEC KRÁLOVÉ – Loni na podzim začal zkušební provoz, který nyní přechází do tzv. ostrého režimu. Hradečáci přijdou o původní zelenou vlnu, na kterou byli léta zvyklí, na křižovatkách si polepší např. vozidla MHD.

Již od příštího týdne přechází do tzv. ostrého provozu inteligentní dopravní systém (IDS). Řidiči by si měli dát pozor na upravenou signalizaci na čtyřiatřiceti křižovatkách a čtyřech přechodech. Celý systém včetně všech nákladů a služeb si vyžádá z rozpočtu města částku tři sta třicet milionů korun. Část financí bude pokrytá z dotací, jedná se o částku sto padesát osm milionů korun. „Inteligentní dopravní systém v našem městě zpočátku vyvolával rozporuplné názory, ale už za dobu jeho testování jsme mohli vidět, že na některých místech došlo k výraznému zklidnění dopravy, a zároveň se doprava v našem městě stala plynulejší. Do budoucna bude systém také nepostradatelným pomocníkem v rámci první pomoci při autonehodách, kamery budou moci rychleji detekovat místo s nehodou. Díky preferenčnímu systému průjezdu vozidel záchranných složek by se navíc k nehodě mohli záchranáři dostat rychleji,“ říká primátorka Pavlína Springerová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.