Mariánský sloup je v péči restaurátorů, dostane nový kabátek

Zdroj: Valašské Meziříčí

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – V září 2022 dokončilo město rekonstrukci náměstí, na Mariánský sloup jako jednu z dominant ale nedošlo. Nyní je však památka v péči restaurátorů, na své místo by se měla vrátit v listopadu.

Po soše sv. Floriána se letos nového kabátu dočká také sloup s Pannou Marií na valašskomeziříčském náměstí. Čekalo se na volné kapacity restaurátorů, kteří si nyní sloup vzali do parády. Ten se posledního restaurování dočkal před sto lety, péči si tedy zaslouží. Náklady se vyšplhají na necelých 900 tisíc korun s tím, že hotovo by mohlo být na konci listopadu. V místě zároveň proběhne archeologický výzkum.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Mariánský sloup se datuje do roku 1680, kdy je nechala údajně postavit Františka Eleonora Podstatská z Prusinovic, manželka Bernarda Ferdinanda ze Žerotína. Původně stál severněji v ose ulice Komenského a byl obrácen obličejem k zámku. Na nynější místo byl převezen v roce 1841, kdy byl také pořízen sokl s nápisy. Zároveň se traduje, že sloup mohl vzniknout jako poděkování za záchranu města v době tureckého vpádu v roce 1663.

Na konci dubna restaurátoři sochu a sloup odborně rozebrali a odvezli. Socha se mírně nakláněla, což bylo způsobeno korytem potoka, který ve středověku protékal náměstím přímo pod sloupem a objeven byl během loňského archeologického průzkumu. „Věříme, že se Mariánskému sloupu podaří vrátit původní vzhled stejně jako v případě sochy svatého Floriána, která stojí naproti,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková.