Černohorské rašeliniště: Shlédněte na přírodní div Krkonoš z rozhledny

Naučná stezka přes Černohorské rašeliniště. Autor: Vlach Pavel, licence CC BY-SA 4.0. Zdroj: Wikimedia Commons
Naučná stezka přes Černohorské rašeliniště. Autor: Vlach Pavel, licence CC BY-SA 4.0. Zdroj: Wikimedia Commons

Vydejte se do lůna krkonošské přírody za poznáním Černohorského rašeliniště, které je lesního typu a začalo vznikat už před šesti tisíci lety. Najdete jej v klidovém území národního parku Krkonoše, v sedle mezi Černou a Světlou horou. Černohorské rašeliniště je ukázkou síly a darů přírody. Vykročte po povalovém chodníčku naučnou stezkou až k vyhlídkové věži Černohorská rašelina, odkud budete mít rašeliniště jako na dlani. 

Přes Černohorské rašeliniště naučnou stezkou až k rozhledně

Víte, co je rašeliniště nebo také blata či slatě? To jsou místa vzniku, výskytu či těžby rašeliny. A rašelina je nahromaděný, částečně rozložený rostlinný materiál. To, a ještě více, se dozvíte na naučné stezce Černohorské rašeliniště v Krkonoších. Pojďte poznávat krkonošskou přírodu, která proměnila jezero v rašelinu. Ta zde dosahuje mocnosti až 2,5 metru a její celkový objem se odhaduje na více než 400 tisíc krychlových metrů.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Pohled z Černohorského rašeliniště severním směrem, vpravo Sněžka. Autor: Vlach Pavel, licence CC BY-SA 4.0. Zdroj: Wikimedia Commons
Pohled z Černohorského rašeliniště severním směrem, vpravo Sněžka. Autor: Vlach Pavel, licence CC BY-SA 4.0. Zdroj: Wikimedia Commons

Naučná stezka Černohorské rašeliniště je dlouhá 3,5 km a zabere vám zhruba hodinu času. Trasa začíná na Václaváku. Nebojte se, ne na tom pražském, ale u turistického rozcestníku nazvaného Václavák. Stezka, která není zpoplatněna, vede po dřevěném povalovém chodníku a cestou narazíte na tabule s informacemi o zdejší přírodě, flóře i fauně. A také vás čekají nádherná vyhlídková místa. Kochat se krkonošskou přírodou můžete z Hubertovy vyhlídky a vyhlídkového místa Velké Pardubické Boudy. O pohled na Černohorské rašeliniště z ptačí perspektivy nebudete také ochuzeni, neboť na trase narazíte na šest metrů vysokou dřevěnou vyhlídkovou věž, nazvanou Černohorská rašelina.

Jak se dostat na Václavák a odtud k Černohorskému rašeliništi?

Využijte lanovku Černohorský expres z Janských Lázní na Černou horu, do nadmořské výšky 1250 metrů. Cestu si tak zkrátíte a nemusíte šlapat dlouho do kopce. Od horní stanice budete pokračovat pěšky po turistických značkách až na Václavák. A odtud už po zelenobílém značení naučné stezky Černohorské rašeliniště.
Výlet po naučné stezce Černohorské rašeliniště zvládnete i s dětmi a kočárkem. Trasa po dřevěném chodníku je pohodová a pohodlná, ale není určena pro jízdu na kole. Počítejte také s tím, že naučná stezka přes rašeliniště u Černé hory je průchozí pouze od června do října.

Černohorské rašeliniště v Krkonoších. Autor: Petr Vilgus, licence CC BY-SA 3.0. Zdroj: Wikimedia Commons
Černohorské rašeliniště v Krkonoších. Autor: Petr Vilgus, licence CC BY-SA 3.0. Zdroj: Wikimedia Commons

Do kterého kraje a města přijet?

Kraj: Královéhradecký
Okres: Trutnov
Město: Janské Lázně

Kde získáte informace?

Ski resort infocentrum Janské Lázně
Černohorská 265
budova lanovky na Černou horu
542 25 Janské Lázně

tel: +420 499 875 186
e-mail: info@janskelazne.cz
web: www.janskelazne.cz

Tip na fajn výlet v okolí

Pokud plánujete cestu do Krkonoš, zavítejte do města Vrchlabí, kde na náměstí Míru stojí čtyři krásné dřevěné domky s klasickými štíty, patřící pod Krkonošské muzeum. Čtyři historické domky, které vám přiblíží krkonošskou historii, jsou pozoruhodné nejen zvenčí, ale kouzlo historie na vás dýchne i uvnitř.