Déšť zaměstnává hasiče po celém kraji, ve Spytihněvi se zřítila část domu

Foto: HZS Zlínského kraje

ZLÍNSKÝ KRAJ – Neustávající déšť zvedá hladiny řek a páchá škody po celém kraji. Profesionální i dobrovolní hasiči se od půlnoci nezastavili a stále vyjíždějí k dalším hlášeným událostem.

Hasiče nejčastěji zaměstnalo odčerpávání vody ze zatopených objektů, čištění kanalizačních vpustí a odstraňování popadaných stromů. „Od půlnoci nejvíce výjezdů evidujeme na Zlínsku, kde hasiči zasahovali u 15 událostí. Na Kroměřížsku vyjeli šestkrát, na Uherskohradišťsku jedenáctkrát a nejméně událostí je prozatím na Vsetínsku, kde hasiči odstraňovali na dvou místech popadané stromy a ve dvou případech odčerpávali vodu,“ přiblížila mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Školáci se museli evakuovat

Nejvíce dává hasičům zabrat složitý zásah ve Spytihněvi, kde se zřítila část dvoupatrového neobydleného domu. „Silný a dlouhotrvající déšť promočil střešní krytinu a voda se dále dostala do horního patra domu. Nyní hrozí zřícení čelní stěny objektu na hlavní komunikaci a boční stěny, nacházející se v těsné blízkosti místní základní školy. Žáci tak byli evakuováni do náhradní budovy, kde budou mít dnešní vyučování,“ uvedla Javoříková.

Na místě pracuje už šest jednotek hasičů a byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Povoláni byli i kynologové. „Policejní pes speciálně vycvičený na prohledávání sutin prohledal okolí, abychom vyloučili možnost zraněných osob,“ sdělila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Velitel zásahu si na pomoc povolal i hasiče se speciální technikou ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. „Vozovka bude po celé šířce po dobu odstraňování bezprostředního nebezpečí úplně uzavřena,“ upozornila Kozumplíková.

Foto: HZS Zlínského kraje
Foto: HZS Zlínského kraje
Foto: HZS Zlínského kraje
Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR