Prázdninové večery v Kroměříži zakončí ponocný

Foto: město Kroměříž

KROMĚŘÍŽ – Do kroměřížských ulic se i letos vydá ponocný. Strážcem doprovázený trumpetista počínaje 30. červnem každý prázdninový páteční a sobotní večer fanfárami symbolicky ohlásí hodinu nočního klidu tak, jak to před řadou let ponocní činili každý den.

Hudebníka v kostýmu bude opět doprovázet ozbrojený strážce dobové biskupské gardy, která ke Kroměříži neodmyslitelně patří. „Věřím, že podobně jako v minulých letech se nám podaří turisty i Kroměřížany zaujmout, že nás v tom nenechají a že s námi opět budou obcházet Velké náměstí,“ přál si Evžen Petřík, předseda spolku Biskupští manové z Kroměříže, který hudebníkům zajišťuje doprovod gardistů.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pravidelnou páteční a sobotní obchůzku skupina zahájí přibližně v 21.40 u radnice a odtud se vydá na prohlídku Velkého náměstí. Zhruba po dvaceti minutách se vrátí zpátky k radnici a těsně před desátou hodinou večerní se rozloučí například vybranou skladbou z kroměřížského zámeckého hudebního archivu. Ve dnech 18., 19. a 26. srpna se kvůli kolizi s jinými akcemi vydá ponocný s doprovodem na svou trasu asi o 20 minut později.

Ponocný v minulosti plnil roli noční hlídky, jejímž úkolem bylo vyvolat poplach při jakékoliv nepředvídané události. Kromě vpádu cizích vojsk, útoku lupičů a činnosti zlodějů se jednalo především o jednoduchou požární stráž.