Dohoda o navýšení rodičovského příspěvku je na stole. O kolik částka vzroste a komu?

Zdroj: Pexels/Danik Prihodko

ČESKO – Informace o tom, že se vládní koalice chystá navýšit částku, která je vyplácena rodičům na rodičovské dovolené, se objevily již na počátku května. Až nyní však ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) potvrdil, že napříč koalicí panuje na tomto kroku shoda a návrh tak poputuje ke schválení vládě a následně do parlamentu. Ačkoliv jeho podoba je však již v základu připravena, stále panují určitě parametrické nejasnosti – např. v tom, komu by navýšená částka vlastně měla být vyplacena.

Co by se mělo změnit?

Aktuálně činí výše rodičovského příspěvku 300 tis. Kč v případě jednoho dítěte, v případě dvojčat/vícerčat je pak částka o polovinu navýšena, a to na 450 tis. Kč. Čerpat výplatu příspěvku lze do 4 let věku dítěte (přičemž většina rodičů si tuto dobu stejně zkracuje). Nově však Jurečka plánuje navýšení částky o 50 tis. Kč a také zkrácení její výplaty na dobu tří let (tím by tedy měla být zajištěna rozpočtová neutralita). Nijak by však neměla být omezena možnost setrvat na rodičovské dovolené po 4 roky.

S tímto záměrem se pak v základu ztotožňuje celá vládní koalice, byť v některých parametrech panují jisté rozpory. Představitelé vládních stran se např. zatím neshodují v tom, komu by vlastně mělo být čerpání navýšeného příspěvku umožněno. Zvažuje se tedy, zda by se výplata navýšeného příspěvku měla týkat plošně všech, kdo již rodičovský příspěvek pobírají, nebo jen těch, kdo se rodiči stanou až po 1. 1. 2024, kdy by novela měla vstoupit v platnost.

„Bavíme se aktuálně o těch parametrech, včetně toho, koho se navýšení bude týkat. Jak bude nastavena ta hranice, jestli natvrdo od 1. 1. 2024, nebo tam bude i nějaký přesah,“ shrnul premiér Petr Fiala (ODS) stávající jednání. Ta dle Jurečky probíhají i na úrovni poslaneckých klubů, které mají na problematiku relativně odlišné názory. Podle představitelky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by se výplata navýšeného příspěvku měla týkat jen nově narozených dětí. Dle Pirátů by měly být zahrnuty i děti, které se narodí letos na podzim – protože jejich matkám bude nejprve vyplácena mateřská a teprve následně rodičovská. STAN prosazuje variantu vyplácení všem se zpětnou půlroční účinností.

Samozřejmě, že odlišný názor má také opozice. Ta pro změnu tvrdí, že chce prosadit, aby se výplata navýšené částky týkala úplně všech, kdo ve chvíli nabytí účinnosti novely budou rodičovský příspěvek pobírat. Opozice má navíc výhrady i k částce, o niž má být příspěvek navýšen, prý totiž není dostatečná, a také ke krácení jeho vyplácení na tři roky.

Kolik to stojí/ bude stát?

V současné chvíli je dávka vyplácena necelým třem stům tisícům rodin a dle dat ministerstva práce a sociálních věcí bylo jen v květnu letošního roku takto vyplaceno přes 2,5 mld. Kč. Průměrná částka, která je každý měsíc rodinám vyplácena, činí 9 376 Kč. Kdyby se pak padesátitisícové navýšení týkalo všech plošně, znamenalo by to pro státní rozpočet další výdaj ve výši cca 10 mld. Loni stát na těchto rodičovských dávkách vyplatil přes 32 mld.