Opravy v centru Zlína zkomplikují prázdninový provoz MHD

Ilustrační foto

ZLÍN – Rozsáhlé práce silničářů při plošné obnově povrchu hlavní dopravní tepny ve Zlíně budou mít o prázdninách dopad i na provoz MHD. Místo trolejbusů bude muset Dopravní společnost Zlín – Otrokovice v některých etapách prací nasazovat na určité linky MHD autobusy, dočasně se posunou zastávky, vzniknou zpoždění spojů a nebude možné zajistit obvyklé přestupní vazby.

Poměrně výrazný zásah do fungování dopravního systému v centru Zlína nastane o letošních hlavních letních prázdninách s chystanou obnovou povrchu silnice I/49 v úseku od křižovatky ulic Tomáše Bati a Antonínova po křižovatku Štefánikova a Osvoboditelů. Práce silničářů budou probíhat v několika na sebe navazujících etapách za částečných uzavírek, kdy se veškerá doprava včetně MHD přesune střídavě do pravého nebo levého jízdního pruhu.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

I. etapa

V I. etapě od 10. do 14. července práce proběhnou na třídě Tomáše Bati v levém jízdním pruhu ve směru jízdy na náměstí Práce. MHD bude vedena bez omezení.

V termínu od 15. do 20. července práce přesunou do pravého jízdního pruhu a doprava bude svedena do levého pruhu. Zastávka MHD Poliklinika se posune na provizorní stanoviště před křižovatkou s ulicí Šedesátá. „Autobusy linky č. 38, které vyjíždějí z Šedesáté ulice, projedou nejdříve přes obratiště Antonínova, aby se také dostaly k provizorní zastávce Poliklinika,“ informoval vedoucí dispečer DSZO Jan Tesař.

II. etapa

V termínu od 21. července se práce silničářů posunou do II. etapy, do úseku od křižovatky Štefánikova – Březnická po křižovatku Štefánikova – Gahurova. Do 25. července se bude pracovat v levém a obou prostředních jízdních pruzích. Doprava povede pravým pruhem. Zastávka Náměstí Práce zůstane v provozu na svém místě. Vozidla nebudou moci odbočovat ze Štefánikovy ulice do Gahurovy směrem na Jižní Svahy. „Trolejbusy na Jižní Svahy, tedy linky č. 6, 10 a 14, proto budeme posílat zajížďkou kolem kostela. Na zastávkách Školní a Náměstí Míru zastavovat nebudou,“ uvedl vedoucí dispečer.

Od 26. do 30. července proběhnou opravy ve stejném úseku. Doprava bude vedena levým a prostředním jízdním pruhem. Pro vozidla MHD bude zastávka Náměstí Práce zkrácena a dočasně posouvána o několik desítek metrů před současnou pozici označníku. „V této době budou na zastávce Náměstí Práce zrušeny všechny garantované přestupy. Vozidla MHD zde na sebe z prostorových důvodů nebudou moci čekat,“ oznámil Jan Tesař.

III. etapa

Poslední fáze prací silničářů od 31. července proběhne v úseku od křižovatky Štefánikova – Gahurova po křižovatku Štefánikova – Osvoboditelů. Do 5. srpna se bude pracovat v levém a středním jízdním pruhu, doprava bude vedena pravým jízdním pruhem. Zastávka Školní zůstane v provozu bez omezení.

Nakonec se od 6. do 12. srpna silničáři přesunou do pravého jízdního pruhu Štefánikovy ulice včetně zastávkového zálivu Školní. Zastávka Školní bude zkrácena a podle postupu prací dočasně posouvána o několik desítek metrů před současnou polohu označníku zastávky. „V této době budou na zastávce Školní zrušeny všechny garantované přestupy mezi linkami, protože zde vozidla MHD nebudou moci na sebe čekat,“ vysvětlil vedoucí dispečer.

Protože nebude možno odbočovat z náměstí T. G. Masaryka do Štefánikovy ulice, upraví se trasa spojů linky 31P od Památníku T. Bati. Autobusy této linky pojedou rovně po Gahurově ulici, před nadjezdem odbočí na Vodní, otočí se na okružní křižovatce a přes Gahurovu ulici se levým odbočením vrátí na svou trasu ve Štefánikově ulici a na zastávku Školní. Při této zajížďce autobus linky 31X nebude zastavovat na zastávkách U Zámku.

Uvedené termíny jednotlivých etap dopravních omezení jsou plánované a mohou se podle průběhu prací, který bude závislý i na počasí, operativně posunovat.