Graffiti ano, ale legálně! Bude to na Mělníku fungovat?

Sprejeři: Ukažte, co umíte. Foto: Město Mělník

MĚLNÍK – Vandalismus je pro každé město pěkná pohroma. Kdo by se chtěl na autobusových zastávkách dívat přehlídku neumětelských klikyháků. Potěší snad nějakého majitele domu na nové omítce tagy sprejerů? Ono také odstraňování těchhle „uměleckých“ kousků rozhodně není za hubičku.

V Mělníku se rozhodli vzít věci do svých rukou. Ve stylu prafráze anglického přísloví If you can’t beat them, join them, které se překládá jako „když je nemůžeš porazit, přidej se k nim“.

Místo drahého čištění a honění sprejerů se rozhodli podpořit umění volnou legální plochou. A od 15. 7. 2023 už to také platí!

Zeď pro street art

Mělník našel pro sprejery vhodnou plochu. Je to na první pohled obyčejná stěna – opěrná zeď 2. části obchvatu Mělníka vedoucí kolem sportovního areálu Na Podolí. Ale pro ty, co něco umí, teď bude plátnem, kde mohou ukázat, co v nich je.

Městu se dokonce podařilo domluvit se s majitelem – Ředitelstvím silnic a dálnic, a stěna je teď oficiálně určená sprejerům. Souhlasila s tím i městská a státní policie.

A aby všechno klapalo, jak má, Mělník určil i svého správce sprejerské plochy. Jmenuje se Radek Tříska a s graffiti má dlouholeté zkušeností. Rád by je nyní předal dál mladší generaci pouličních umělců.

„Všichni slušní street art umělci snad naleznou na dané stěně důstojné zázemí a přesunou veškerou činnost na ní,“ věří radní pro dopravu Jindřich Špergl. Od tohoto projektu si město slibuje méně nelegálního graffiti. „Doufám, že jsme udělali první krok správným směrem v prevenci vandalismu,“ dodal.

Jak to dopadne?

Začlenění legálních prostorů pro graffiti do městského prostoru se považuje za nejvýznamnější nástroj k redukci ilegálního sprejování a vandalizmu, protože umělci mají místo, kde se mohou vyjádřit. Město se zase nemusí tolik starat o údržbu a náklady spojené s odstraňováním nelegálního graffiti.

Legální prostory pro graffiti mohou i podpořit růst a rozvoj místního uměleckého společenství a poskytnout platformu pro mladé a nadějné umělce. Kromě toho mohou přilákat i turisty.

Bez adrenalinu

I když se očekává, že legální prostor pro graffiti sníží míru vandalizmu, některé studie ukázaly, že to nemusí nutně platit vždy a všude. Někteří sprejeři mohou stále preferovat ilegální graffiti jako určitou formu vzpoury nebo třeba jen pro větší adrenalin.

Zkušenosti měst s poskytováním legálních prostorů pro graffiti jsou různé a závisí na mnoha okolnostech, včetně specifického kontextu města a způsobu, jakým tyto prostory spravuje. Nezbývá, než držet mělnickým palce.

Přestanou s tím? Foto: Město Mělník