Kam chodili lidé pro vodu a proměny na adrese TGM 16. Dvě venkovní výstavy v Přerově

Venkovní výstavy v Přerově
Výstava „Má vlast cestami proměn“ – v pozadí na fotografii objekt TGM 16. V jeho výlohách bude od příštího týdne výstava, která ukáže minulost, současnost i budoucnost tohoto místa

PŘEROV – Na Masarykově náměstí v Přerově budou k vidění dvě venkovní výstavy. Jedna na panelech v rámci putovní výstavy prezentuje studnu, která byla vloni znovu vystavěna na historickém Horním náměstí. Druhá prostřednictvím dobových i současných fotografií představí severní část Masarykova náměstí – tak, jak se v průběhu sto čtyřiceti let měnila.

Studna byla na Horním náměstí postavena v loňském roce a letos se tato stavba stala součástí národní putovní výstavy „Má vlast cestami proměn“, která ukazuje příznivé a povedené přeměny míst. Dnes výstava dorazila do Přerova a sedm panelů bude na chodníku před radnicí k vidění až do 16. srpna. „Naše město se prezentuje Horním náměstím, kde na místě někdejší studny, která byla později zasypána, vyrostla v loňském roce „replika“ studny. Ta je připomínkou toho, že právě do tohoto místa si před více než sto lety chodili Přerované pro vodu,“ vzpomněl přerovský primátor Petr Vrána. Kromě toho můžete vidět i další povedené proměny – třeba Aquacentrum v Šumperku, Pivovarský rybníček v Prostějově či Zahradu smyslů v Krnově.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Minulost, současnost a budoucnost na adrese TGM 16

Výlohy na adrese TGM 16, která je před rekonstrukcí, přinesou od čtvrtku 10. srpna zase podívanou na proměnu právě tohoto místa. Prostřednictvím fotografií se dostanete až do roku 1880, kdy tuto část náměstí tvořily domy s obchody. Uvidíte i nejvýraznější zásah z roku 1967, kdy byly domy zbourány a místo nich tu byla vystavěna budova Okresního stavebního podniku, která později nesla název Emos. Dnes je objekt vyklizený a čeká na svou další šanci – do roku 2026 tu vznikne moderní sídlo magistrátu. „Výstavu zahájíme před Svatovavřineckými hody, kdy bývá na náměstí nejvíce lidí – a bude ve výkladech k vidění až do doby, než se začne s rekonstrukcí, tedy minimálně do konce roku. Chceme, aby se Přerované mohli seznámit s historií, současností a budoucností tohoto místa,“ podotkl primátor Vrána. Ten také připomněl, že v současné době probíhá veřejná zakázka na dodavatele stavby a aktuálně je v běhu lhůta pro podání nabídek, dále je ve zpracování dokumentace interiéru a dokumentace zadního traktu nemovitosti.