Nové podmínky pro dlouhodobé parkování v centru Olomouce začínají platit ode dneška. Co přinesou?

Zaparkovaná auta v Olomouci
Ilustrační foto Google Maps

OLOMOUC – Nové podmínky pro dlouhodobé parkování v centru Olomouce začínají platit ode dneška. Kromě výrazného zdražení poplatku pro obyvatele i předplatitele přinesou zavedení elektronických parkovacích karet a vznik nových parkovacích oblastí.

V krajském městě se postupně uvádí do praxe nová parkovací politika. Od 1. září začínají platit nové ceny pro obyvatele i předplatitele za parkování v centru Olomouce. Obyvatelé centra nově za roční parkování za první auto zaplatí dva tisíce místo dosavadní tisícovky, předplatitelé, kteří v centru chtějí parkovat pravidelně – tedy i podnikatelé, 12 tisíc. Citelně si pak lidé připlatí za druhé a další auto. V tomto případě zaplatí obyvatelé 16 tisíc a předplatitelé 18 tisíc korun ročně.  Parkovné se ale platí za osobu, nikoliv za domácnost. Členové jedné domácnosti si tak mohou auta či motorky rozdělit mezi sebe a za každé vozidlo zaplatí jako za první. „Chceme zabránit tomu, aby neohleduplní lidé parkovali v místě svého bydliště či pracoviště hned několik vozů a zabírali tím místa ostatním,“ vysvětlil olomoucký primátor Mirek Žbánek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Elektronické parkovací karty

Pro parkovací kartu už nebudete muset chodit na úřad, vše vyřídíte online na webu. Nová elektronická parkovací karta pro dlouhodobé parkování bude v novém systému vázána na registrační značku auta. Pokud máte zatím platnou parkovací kartu, nemusíte nikam spěchat. Stávající karta platí až do data ukončení platnosti. Novou elektronickou parkovací kartu si začněte vyřizovat v dostatečném předstihu před uplynutím platnosti té stávající.

Zóna B se rozděluje na tři oblasti

Stávající zóna B je od 1. září nově rozdělena na oblasti B1, B2 a B3. Jsou navrženy s ohledem na přirozené hranice centra města a přiměřený prostor pro nalezení volného místa k zaparkování. Nově vydaná dlouhodobá parkovací oprávnění proto už budou platit pouze v oblasti B1, B2, nebo B3. Nikoli v celé parkovací zóně B, jako tomu bylo dosud. Důvodem je snaha redukovat zvýhodněné parkování jen na jedno místo, aby vlastnictví dlouhodobé karty neposkytovalo volné parkování v širší části města. Pouze žadatelé ze zóny A (pěší zóna), kde je nedostatek parkovacích míst, si budou moci vybrat ještě jednu z oblastí v zóně B, aby se zvýšila jejich šance na zaparkování.

Krátkodobé parkování je beze změn

Pravidla ani ceny pro krátkodobé parkování v zóně A a B se od 1. září nemění. Parkovat mohou na místech označených dopravním značením s vymezením jednotlivých zón a zaplatit i nadále třemi způsoby -prostřednictvím webové aplikace (po první hodině parkování je možné platit kratší časové úseky po 15 minutách), pomocí Premium SMS  (lze platit pouze po hodinách) a v parkovacím automatu (pouze v zóně B). Veškeré informace parkování v Olomouci najdete na speciálním webu.

Novou parkovací politiku Olomouc zavádí po etapách. Ke stávajícím zónám A a B by v budoucnu přibudou zóny C a D. Společně se zaváděním nové parkovací politiky vznikl i fond mobility,  kam směřují veškeré peníze vybrané za parkování v Olomouci. Z fondu pak bude město hradit například výstavbu nových parkovacích míst a domů, cyklostezek, autobusových zastávek nebo dalších dopravních investic.

Parkovací zóny v Olomouci