VIDEO: Vyhoštění, propadnutí zboží, zaplacení daně. Bulharskému řidiči hrozí trest za pašování cigaret

Foto: Celní úřad JMK

BŘECLAV – Vyhoštěním z České republiky, propadnutím zboží a podmíněným trestem skončil pokus bulharského řidiče o převoz neoznačených cigaret.

Případ se stal o víkendu na dálnici D2 nedaleko Lanžhotu. V dodávce s bulharskou státní poznávací značkou cestovalo osm osob do Německa a řidič pak měl pokračovat do Nizozemska. Při kontrole muž popřel, že by převážel nějaké zboží, kromě osobních zavazadel. V dutině nad kabinou řidiče a v dalších úkrytech však celníci našli 91 kartonů cigaret s bulharskými tabákovými nálepkami, na které zákon pohlíží jako na neznačené, a proto je zajistili. „Z důvodu podezření ze spáchání trestného činu si případ převzali kolegové z odboru Pátrání Generálního ředitelství cel, a protože byly splněny všechny zákonné podmínky, využili možnost vyřešit ho ve zkráceném přípravném řízení. V důsledku toho byl muž v pondělí břeclavským soudem odsouzen k trestu propadnutí zboží, vyhoštění z České republiky na dobu 12 měsíců a k trestu odnětí svobody na šest měsíců s podmíněným odkladem 16 měsíců. Navíc bude muset ještě doplatit spotřební daň ve výši téměř 65 tisíc korun,“ uvedla mluvčí jihomoravského Celního úřadu Lada Temňáková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V celé Evropské unii platí jednotný předpis, který umožňuje fyzickým osobám si převézt určité množství zboží zatížené spotřební daní pro osobní spotřebu bez nutnosti prokazovat zdanění a bez přepravních dokladů. V případě cigaret je toto množství stanoveno na 4 kartony, tedy celkem 800 kusů cigaret pro dospělou osobu. Při přestupu hranice Evropské unie jsou tyto limity odlišné, viz odkaz. I přesto, že tyto předpisy platí již řadu let a jsou jednotné pro celé území Evropské unie, celníci při kontrolách na silnicích a dálnicích opakovaně řeší převoz nadlimitního množství cigaret, alkoholu či pohonných hmot. „V letošním roce se jednalo o 14 případů v celkovém množství 507 tisíc kusů cigaret. Únik na spotřební dani činil celkem kolem 1,7 miliónu korun,“ vysvětlila Temňáková.