Most u Globusu v Olomouci čeká demolice. Nahradí ho nová lávka pro pěší a cyklisty

Most
Foto Google Maps

OLOMOUC – Město Olomouc využívá aktuální uzavírku kvůli rekonstrukci průtahu na Pražské a v nejbližších dnech zmizí starý most u Globusu. Ten využívají hlavně chodci a cyklisté. Nahradí ho nová lávka.

Starý most přes Pražskou, spojující Neředín a Řepčín v Olomouci, využívají hlavně chodci a cyklisté pro překonání frekventované čtyřproudé silnice. Most je ale už dlouhodobě ve špatném technickém stavu. Město využívá aktuální uzavírky kvůli rekonstrukci průtahu a starý most nechá odstranit. Do 5. listopadu, do kdy trvá uzavírka, by měl být stávající most rozebraný. Zakázku na nový most získala stejná firma, která pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) provádí rekonstrukci průtahu. Také díky tomu se stihne demolice starého mostu v rámci uzavírky. „Veřejnou zakázku se nám naštěstí podařilo vysoutěžit tak, abychom stihli využít aktuálně platné uzavírky kvůli rekonstrukci průtahu, kterou dělá ŘSD. Navíc jsme se po soutěži dostali na výrazně nižší částku oproti předpokládané ceně podle projektu, a to o celých 12 milionů korun,“ řekl investiční náměstek primátora Olomouce Miloslav Tichý.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Nová lávka pro pěší a cyklisty

Ještě před koncem letošního roku by měly začít práce na stavbě nové lávky pro pěší a cyklisty. Hotovo by mělo být do poloviny letních prázdnin příštího roku. Vítězná firma STRABAG lávku postaví za 21,6 milionu korun s DPH. Na financování rekonstrukce mostu byla podána žádost o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, která by mohla dosáhnout až 100 procent uznatelných nákladů. Výsledky dotačního řízení by měly být známy koncem roku.