Jak snížit spotřebu elektrické trouby, a tím ušetřit. Stačí se vyvarovat některých zlozvyků

Foto. Rýdlová J.

Elektrická trouba patří mezi největší žrouty elektřiny v domácnosti. Zatímco dříve se hodina jejího provozu pohybovala v řádech korun, dnes je situace podstatně jiná. Její provoz se počítá na desítky korun. Hlavní roli zde hraje cena, za kterou odebíráme elektřinu, a dále také samotný odběr trouby.

Cesta k úsporám může tedy vést přes změnu dodavatele elektřiny nebo zakoupení nové, méně energeticky náročné trouby. Nicméně ne každému se může toto řešení hodit. Další možností, jak ušetřit, je péct ekonomicky.

Stačí respektovat několik základních pravidel. Nejsou obtížná, ale vyžadují trochu plánování.

Nenahřívejte troubu zbytečně dlouho

Někdy troubu zapneme příliš brzy. Ideálně bychom měli pokrm vkládat do trouby, jakmile zhasne termostat nebo i trochu dříve (podle povahy receptu). Avšak ruku na srdce, v té chvíli mnohdy pobíháme po kuchyni a řešíme úplně jiné věci (např. křičící děti nebo sousedku u dveří). A termostat bliká a bliká…

Během pečení troubu otevírejte co nejméně a na co nejkratší dobu

Pokud dlouho a svědomitě poléváte pečeni na pekáči položeném na otevřeném víku trouby, horký vzduch z jejích útrob vesele uniká do kuchyně a termostat brzy opět sepne.

Trouba nesmí zůstat prázdná

Jestliže pečete více plechů (klasicky se jedná o cukroví či perníčky), připravte si těsto tak, abyste do trouby dávali jeden plech za druhým. Tedy žádné čekání prázdné trouby na to, až vykrájíte další plech perníčků. Vyplatí se mít do zásoby více plechů, abyste je mohli rychle střídat.

Pečte více plechů najednou

Pokud máte troubu s ventilátorem, který rovnoměrně rozhání teplý vzduch po celé troubě, pak můžete péci dva (rekordem jsou i tři) plechy najednou. Typicky cukroví, perníčky nebo velmi tenké koláče, kterým s nadsázkou stačí trocha rychlého horka. Společně ovšem pečte raději jen podobné pokrmy, aby nedošlo k nepříjemnému prolnutí pachů. Zapečená klobása s vanilkovými rohlíčky nebude tou pravou kombinací.

Využívejte zbytkové teplo

Trouba hřeje vydatně ještě i poté, co ji vypnete. Je škoda toto teplo nevyužít. Proto si načasujte její vypnutí tak, abyste koláč v ní nechali ještě na chvíli dojít. (Tuto možnost však některé moderní trouby neumožňují. Pokud troubu ihned neotevřete, dojde v ní k objemné kondenzací páry.)

Využijte troubu jako topení

Trouba vám vyhřeje místnost. Zejména v chladnému období roku si zkuste pečení naplánovat na dobu, kdy byste normálně museli v kuchyni zapnout radiátor, např. když děti dělají s vámi domácí úkoly.

Udržujte troubu v dobrém stavu

I když se to nezdá, i o troubu je potřeba občas pečovat. Na spotřebu má vliv těsnění, které musí kvalitně přiléhat. Pokud dvířka nepřiléhají, dochází k únikům tepla. Také špinavá trouba a zanesená topná tělesa kromě toho, že při zahřátí smrdí, zvyšují spotřebu elektřiny.

Odpověď na otázku, jestli se vám ta námaha finančně vyplatí, přineseme brzy v jednom z našich příštích článků.