Pánové, nechejte se zdarma vyšetřit na příznaky rakoviny prostaty

Movemember
Foto AGELLAB

PROSTĚJOV, OLOMOUC – Jako každý rok, i letos, se síť laboratoří AGELLAB v listopadu připojuje k celosvětovému boji proti rakovině prostaty a varlat v rámci kampaně Movember. Až do konce měsíce proto muži nad 45 let věku mohou navštívit vybrané odběrové místo sítě AGELLAB a požádat zdarma o vyšetření specifického prostatického antigenu, který může ukazovat na přítomnost tohoto nebezpečného onemocnění.

Karcinom prostaty je jedním z nejčastějších karcinomů u mužů, vysoké riziko přitom představuje rodinná anamnéza tohoto onemocnění. Síť laboratoří AGELLAB se snaží pomoci s prevencí tohoto zákeřného onemocnění a prostřednictvím bezplatné a rychlé formy vyšetření zachytit potencionální výskyt nemoci. „Včasné odhalení karcinomu prostaty dá pacientovi především šanci na úplné vyléčení onemocnění,” připomíná hlavní účel preventivní akce Adam Fojtík, zástupce vedoucího Laboratoře klinické biochemie AGEL. Nádory prostaty postihují zejména starší ročníky, nicméně ani u mladší skupiny nejsou výjimkou. „Po 50. roku života by si měl proto každý muž jednou ročně nechat stanovit hodnotu specifického prostatického antigenu, tzv. PSA”, upozorňuje Adam Fojtík.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Vyšetření v Prostějově a v Olomouci

Preventivní vyšetření můžete zdarma bez objednání absolvovat do 30. listopadu. Test můžete podstoupit kdykoliv během otevírací doby odběrové místnosti, nepotřebujete přitom žádanku od svého obvodního lékaře. Bude vám pouze odebrán vzorek krve ke stanovení všech potřebných hodnot.

V Olomouckém kraji se můžete nechat vyšetřit v nemocnici AGEL Prostějov a na Poliklinice AGEL Olomouc. Veškeré informace najdete ZDE. 

V předchozích letech navštívilo odběrová místa laboratoří AGEL až 2000 pacientů, 5 procent vzorků přitom vykazovalo rizikové hodnoty a pacienti byli odeslání k vyšetření na specializované pracoviště.