Češky obhájily titul z mistrovství světa v muškaření v Kanadě

vítězný tým (zdroj archiv Jaromíra Šrama)

JIHOČESKÝ KRAJ – Na konci září letošního roku se konalo druhé Mistrovství světa žen v lovu ryb na umělou mušku v Kanadě souběžně s Mistrovstvím světa Masters. Toho se zúčastnily také české závodnice v čele s českobudějovickým trenérem Jaromírem Šramem. Češky se staly již podruhé mistryněmi světa a zvítězily nad týmy Kanady a USA.

Mistrovství světa probíhalo od 24. do 30. září 2023 v Britské Kolumbii v okolí města Kamloops, vzdáleného cca 400 kilometrů severovýchodně od Vancouveru. Pro mistrovství světa pořadatelé vybrali oblast s nádhernou přírodou, s krásnými řekami a jezery s obsádkou ryb pstruha duhového a síha. Pro závody žen byly vybrány čtyři jezera (Edith, Leighton, Sullivan, Tunkwa) a jedna řeka Similkameen. Na šampionát byla pod vedením trenéra Jaromír Šrama (České Budějovice) nominována Tereza Rutová (Senohraby), Štěpánka Šimůnková Marková (Brno), Eliška Marková (Uherské Hradiště), Markéta Procházková (Hrádek u Rokycan), Kateřina Švagrová (Kaplice).

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Mistrovství světa v muškaření žen se zúčastnilo 51 závodnic z 10 zemí. „Naše ženy předvedly excelentní výkon, na který může být Česká republika právem hrdá. Pro naše závodnice toto mistrovství bylo o to těžší, jelikož se chytalo na čtyřech velkých jezerech. V naší republice není mnoho příležitostí k tréninku muškaření z lodí na velkých jezerech,“ řekl jejich trenér Jaromír Šram.

jednotlivci na stupních vítězů (zdroj archiv Jaromíra Šrama)

V jednotlivcích se na prvním místě umístila Kateřina Švagrová, na druhém místě Eliška Marková, na devátém místě Tereza Rutová, na osmnáctém místě Štěpánka Šimůnková Marková a na devatenáctém místě Markéta Procházková.

Kateřina Švagrová (zdroj archiv Jaromíra Šrama)

„Naše závodnice v týmech neměly konkurenci a s rozdílem jednadvaceti bodů s převahou zvítězily nad týmy Kanady a USA a staly se tak podruhé mistryněmi světa. Jejich úspěch spočívá v tom, že pořádáme během roku mnoho závodů, kde se naše ženy utkávají a porovnávají své muškařské dovednosti i s muži a samozřejmě není nic neobvyklého, že je i porážejí. A tímto zároveň získávají mnoho zkušeností a bojovného ducha. Dobrý výsledek celého družstva záleží hlavně na týmové spolupráci, předávání si informací a poznatků jak při trénincích, tak i při závodech mezi jednotlivými koly,“ vysvětlil Jaromír Šram.

Češky na stupních vítězů (zdroj archiv Jaromíra Šrama)

Loni bylo uspořádáno první Mistrovství světa žen v lovu ryb na umělou mušku v Norsku. Na něm Češky obsadily v týmech první místo a v jednotlivcích první až čtvrté místo. Mistryní světa se stala Tereza Rutová. Příští rok se bude konat třetí mistrovství světa na vodách v jižních Čechách v okolí Vyššího Brodu. Tímto našim ženám přejeme třetí vítězství v řadě, takzvaný hattrick nebo alespoň medaili. Zároveň děkujeme Českému rybářskému svazu za finanční podporu a umožnění zúčastnit se druhého Mistrovství světa žen v muškaření v Kanadě. Také chceme poděkovat všem fanouškům za podporu,“ dodal českobudějovický trenér Jaromír Šram.

Co je to vlastně muškaření?

Je to způsob lovu ryb na umělou mušku se speciálním rybářským náčiním, kdy se chytá na háček bez protihrotu, na kterém je navázána muška. Ta je vyrobena z různých druhů materiálu (srst, peří, umělé materiály) a napodobuje přirozenou potravu ryb. Rybář – muškař se snaží na svoji mušku přelstít rybu.

tým na tréninku (zdroj archiv Jaromíra Šrama)

Muškaření má v českých zemích dlouholetou tradici a jsme zemí, která se historicky umísťuje na předních místech na mistrovstvích světa a mistrovstvích Evropy. Při závodech na vylosovaném úseku řeky, případně jezera, a za určitý časový limit vyhrává ten, kdo nachytá co nejvíce ryb s předem stanovenou mírou. Zároveň se zohledňuje i délka ulovených ryb. Soutěží se v pěti členných týmech a v pěti kolech. Výsledky umístění v jednotlivých kolech se sčítají jak za tým, tak i za jednotlivce.