Prosincový protest lékařů: V jihočeských nemocnicích stále vyjednávají

ilustrační foto (zdroj pixabay.com)

JIHOČESKÝ KRAJ – Již nějakou dobu média informují o připravovaném protestu lékařů. Ten by měl nastat prosinci, kdy hrozí výpověďmi z přesčasů. To by samozřejmě mohlo způsobit nedostatek lékařů ve službě a tím i omezení poskytované péče. Zajímalo nás, jak to aktuálně vypadá v jihočeských nemocnicích.

Jak se nám podařilo zjistit, ve všech jihočeských nemocnicích už několik týdnů probíhá vyjednávání mezi vedením nemocnice, primáři a lékaři. „Snahou je, aby nedošlo k omezení péče o pacienty a našel se společný konsensus k zajištění kontinuity péče,“ uvedla pro Novinykraje mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Kateřina Koželuhová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podle slov Kateřiny Koželuhové by v případě nedohody a nenalezení společného řešení vypovězení přesčasů znamenalo především zásah do poskytování odborné poradenské péče a rozsahu provozu odborných ambulancí, případně vybraných operačních zákroků.

„Vše by spočívalo v přesunu lékařských kapacit do akutní péče. Omezení akutní péče proto nepředpokládáme. Konkrétní scénáře je ale předčasné sdělovat. Pečlivě sledujeme vývoj jednání odborů s Ministerstvem zdravotnictvím a Ministerstvem práce a sociálních věcí,“ dodala Koželuhová.

Situaci ve zdravotnictví na jihu Čech budeme i nadále sledovat a informovat vás.